Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Venezuela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez’in geçtiğimiz hafta Viyana’da gerçekleşen üç saatlik toplantıda diğer OPEC üyelerine petrol üretimini düşürmeleri yönünde çağrıda bulunması ile birlikte gruptaki fikir ayrılığı hızlı şekilde netleşti.

Angola, Nijerya ve Venezuela gibi ülkelerin aralarında bulunduğu sekiz ülke, petrol fiyatlarındaki 5 aylık gerilemeden en büyük darbeyi aldı ve Viyana’daki toplantı ile ilgili bilgi 5 kişinin ifadelerini göre petrol üretiminde düşüş gerçekleştirilmesini kabullendiler. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi’nin öncülüğünde dört Basra Körfezi ülkesinin üretimin düşürülmesi fikrine karşı görüş bildirdiği belirtiliyor.

Böylece oy birliğiyle alınması gereken üretimin düşürülmesi kararı alınmadı ve OPEC’in günlük 30 milyon varil olan üretim hedefi sabit kaldı. Petrol fiyatları, üretimde indirime gidilmemesinin ertesi günü yüzde 10 geriledi. Gruptaki anlaşmazlık OPEC içerisinde iki ayrı kampın oluşmasına neden oluyor. Finansal sıkıntıya düşmüş ülkeler arz fazlasının giderilmesi ve fiyatların desteklenmesi için petrol üretiminin düşürülmesini talep ederken, OPEC’in önde gelen üyeleri ABD kaya petrolü üreticilerinin genişlemesini engellemek için düşük fiyatlara dayanmaya istekli görünüyor.

Commerzbank AG emtia araştırmaları müdürü Eugen Weinberg, “OPEC’te üretimin dürülmesini ve fiyatların acilen yükselmesini görmek isteyen var ancak bunun için yapabilecekleri fazla bir şey yok. Petrol fiyatlarını artırabilecek olanlar ise hedeflerine ulaşana kadar bunu yapmak istemiyorlar. Bu yüzden bekliyorlar” dedi.