Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörü, geçtiğimiz ay yapılan tahminden daha az büyüyerek, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ek teşvik seçeneklerini gözden geçirdiği dönemde ekonomik durgunluğun yakın olduğunu gösterdi. 

Londra merkezli Markit Economics'in açıkladığı verilere göre, Euro Bölgesi'nde bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Kasım'da Ekim'deki 52.1 seviyesinden 51.1'e geriledi. Bu düzey son 16 ayın en düşüğü ve Markit'e göre bu çeyrek için sadece yüzde 0.1'lik büyüme oranına işaret ediyor. 

AMB Başkanı Mario Draghi liderliğindeki Yönetim Konseyi yarın 2014'ün son toplantısı için bir araya gelecek ve enflasyon ile büyümeyi canlandırmak için yeni araçları görüşecekler. Politika yapıcılar mevcut tedbirlerin etkisini beklemekten yana oldukları sinyallerini verse de, devam eden ekonomik görünümdeki bozulma ise harekete geçilmesi adına baskı yapıyor. 

Bileşik PMI daralma ve genişleme arasındaki sınır olan 50'nin üzerinde seyretmeye devam ederken, 20 Kasım'da açıklanan beklenti 51.4 seviyesindeydi. 
Hizmet sektörü Kasım'da 51.1'e gerilerken, imalat sanayide ise 50.1'e düşüş oldu. Ekim'de hizmet sektörü 52.3, imalat sanayi 50.4 düzeyindeydi.