Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçtiğimiz hafta 2.21 lira yakınlarında seyreden ve haftayı bu seviyelerden tamamlayan Dolar/TL , bu haftaya 2.22'nin üzerinde başlamasının ardından yukarı yönlü hareket etmeye başlayarak, dün 2.2341'e kadar yükselmesinin ardından bugün 2.24 liranın üzerine çıktı. 

ABD'de bugün özel sektör istihdam verisinin beklentinin altında kalmasına rağmen, son dönemde dünyanın en büyük ekonomisinin güçlendiğine yönelik önemli sinyaller ile piyasada Fed'in politika faizini artırmaya giderek yaklaştığı yönündeki spekülasyonları artırdı. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın dünkü açıklamaları da Dolar Endeksi'ndeki yükselişte etkili oldu. Piyasalar yarınki Avrupa Merkez Bankası (AMB) para politikası kararı ve Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyor.

Dolar Endeksi bugün 89 puanı aşarak Haziran 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Fischer, Fed'in sözlü yönlendirmede yer alan faiz oranlarını “kayda değer bir süre” düşük tutulacağı ifadesini kaldırmaya yaklaştığını söyledi ve daha sıkı bir para politikasının ekonominin performansına bağlı olduğunu belirtti.

Özellikle Rus rublesi ve Meksika pesosu son dönemde dolar karşısında önemli kayıplar yaşarken, bu durum da gelişen ülke para birimlerini olumsuz etkileyen bir başka faktör olarak dikkat çekiyor. 

Dolar/TL bugün en yüksek 2.2428'i görürken, saat 17:08 itibarıyla düne göre yüzde 0.45 yukarıda 2.2410 liradan alıcı buluyor. Dolar bugün euro karşısında ise yüzde 0.64 prim yaparak 1.2307 seviyesinde. 

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan, ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, "Piyasa Fed'in global yavaşlamayla birlikte faiz artırımını erteleyebileceğini düşünüyordu. Ancak Fischer'ın dün yaptığı açıklamalar sonrasında Fed'in bu durumu pek önemsemediği düşüncesiyle birlikte Dolar Endeksi'nde hızlı bir yükseliş görüldü. Yarınki AMB toplantısından sürpriz bir teşvik kararı çıkarsa piyasa biraz sakinleşir, ancak AMB beklentiler doğrultusunda bir değişiklik yapmazsa Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisi büyük önem kazanacak. Bu durumda dolardaki bu güçlü hareketin en azından Cuma gününe kadar devam edeceğini ve dolar/TL'de 1.2550 seviyesinin söz konusu olabileceğini söyleyebiliriz" dedi. 

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com