Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Philadelphia Merkez Bankası Başkanı Charles Plosser, ABD'de işsizlik oranında azalma ve orta düzeyde büyüme görülmesi halinde, para politikasının da faiz artışı ile birlikte acil durumdan normale dönmesi gerektiğini belirtti.

Charlotte'ta bir konuşma yapan Plosser "İstihdam piyasaları iyleşmeye devam ediyor. Beklentiyi aşan iyileşme ekonomik büyümenin de destekleyicisi olmalı. Kriz döneminde kaybedilen kişisel varlıkların önemli bir kısmı geri kazanıldı. Tüm bunlar bende ekonominin rayına oturmaya başladığı kanısını uyandırıyor. Para politikası da bu normalleşmeyi yansıtmalı" dedi.

Enerji fiyatlarındaki düşüşün ekonomi için iyi haber olduğunu belirten Plosser, enflasyondaki herhangi bir düşüşün de geçici olacağını ifade etti. Ham petrol fiyatları Haziran'daki en yüksek seviyelerden yüzde 35 geriledi.

Plosser "Göreceli enerji fiyatlarındaki düşüş kısa vadede yalnızca düşük ana enflasyonda kendini gösterecektir. Enerji fiyatlarının dengelenmesi ile de temel enflasyon artacaktır. Politika yapıcılar böyle volatil ve geçici fiyat değişikliklerini, enflasyondaki eğilimi değerlendirmek için takip ederler" diye konuştu.

Plosser Fed'in faiz artışının zamanlamasına ilişkin de "Faiz artışına başlamak için çok fazla beklemek, Fed'in çok hızlı bir biçimde artışa gitmesine yol açabilir. Bu durum da gereksiz bir şekilde sarsıcı olabilir. Fazla beklemek ayrıca enflasyonda da çok hızlı yükselişe neden olabilir" yorumlarını yaptı.