Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Müsteşarı Nathan Sheets, hayal kırıklığı yaratan küresel toparlanmada Avrupa ve Japonya’nın daha büyük bir rol oynaması gerektiği söyledi.

Sheets uluslararası ilişkiler müsteşarı olarak göreve geldiği Eylül ayından bu yana ilk kez yaptığı konuşmasında, “ABD’de güçlene bir toparlanma görmemizi rağmen, küresel ekonomideki genel performans, hedeflenenin altında seyretmeyi sürdürüyor” dedi.

Sheet’in harekete geçilmesi yönündeki çağrısı, geçtiğimiz ay Hazine Bakanı Jacob J. Lew’in açıklamaları ile paralellik gösteriyor. Lew, Avrupa’nın talebi desteklemek için daha agresif adımlar atmaması halinde büyümeden yoksun bir on yıl geçirme riski olduğu uyarısında bulunmuştu. Lew 12 Kasım’da yaptığı konuşmada, Almanya ve Hollanda’nın mali önlemler alarak ekonomilerini canlandırma olanakları olduğunu belirtti. Ancak Japonya’nın genişlemeyi artırmak için “daha proaktif ve kararlı” bir şekilde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa’daki toparlanmanın “kırılgan seyri sürdürdüğünü, talebin zayıflaması ile istikrarsız olduğunu ve bazı ülkelerinin büyüme için hala ihracata bağımlı olduğunu söyleyen Sheets, “Geniş dışsal üretim fazlasına ve mali olanağa sahip ülkelerin altyapı yatırımları gibi talebi artıracak politikalar uygulamaları kritik önem taşıyor” diye konuştu.