Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:57'de güncellendi)

ABD hisse senetleri ve Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin teşviğin gelecek çeyrekte yeniden değerlendirileceğini söylemesinin ardından dalgalı seyrederken, euro ralli yaptı. Yen dolar karşısında, 2007'den bu yana ilk kez 120 seviyesine gevşedi. Petrol fiyatları yönünü yeniden satışa çevirirken, bakır yükseldi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi, dün rekor seviyede kapanmasının ardından, New York saati ile 13:43'te yatay seyretti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 düştü. Endeks yüzde 0.6 kadar değer kaybetti. Euro dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazandı. Yen Temmuz 2007'den bu yana ilk kez 120 dolar seviyesine geriledi. Ruble, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in spekülatörlere karşı "sert" tedbirler alınmasını istemesine karşın zayıfladı. Ham petrol, Suudi Arabistan'ın ABD ve Asya'ya tüm Ocak ayı petrol fiyatlarını düşürmesinin ardından yüzde 0.8 gevşedi ve düşük kalmaya devam etti.

Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeme kararı aldığı bugünkü toplantının ardından Draghi'nin yorumları, AMB'nin parasal gevşeme olarak bilinen, ülke tahvilleri alım programına başlamaya hazırlandığı yolundaki beklentileri zayıflattı. AMB ayrıca büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürdü. Yatırımcılar, bugün açıklanan ve geçen hafta düşüş gösteren işsizlik başvuruları verisinin ardından, yarın açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyor.

New York'ta Voya Investment Management LLC stratejisti Karyn Cavanaugh, "Draghi, içinde bulunulan kötü durumdan kurtulmak için tahvil alımı yapmak zorunda kalacak," dedi ve "Nihayetinde bu güzel haber gelecek ve parasal gevşemeye geçilecek. Bu oldukça açık" şeklinde görüş bildirdi.

(21:57'de güncellendi)