Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:57'de güncellendi)

Dolar, ABD'de istihdam verisinin beklenenden iyi çıkması ve buna bağlı olarak güçlenen ekonominin faizlerin artırılacağı beklentisini yoğunlaştırmasının ardından beş yılın en yüksek seviyesine çıkarken, ABD hisseleri rekor seviyelere ulaştı. ABD Hazine tahvilleri ise geriledi. Avrupa hisseleri, Almanya fabrika üretimi verisi ve ek teşvik söylentileri ile ralli yaptı.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 14:44’te yüzde 0.2 yükselirken, S&P’nin İtalya’nın notunu düşürmesi ile kazancını azalttı. JPMorgan & Chase yüzde 2.3 prim yaparak finans hisseleri yukarı taşıdı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizi 8 baz puan yükselerek yüzde 2.31’e geldi. Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 1.8 artışla tamamladı. Altın fiyatları yüzde 1.4 geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York saati ile % 0.7 yukarıda seyrediyordu ve dolar yen karşısında 121.19 seviyesine sıçradı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 2.29'a çıktı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve yedinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.5 tırmandı ve İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 1.948 ile rekor seviyeye geriledi. Altın yüzde 0.9 değer kaybetti ve Brent petrolü düşüşünü sördüncü güne taşıdı.

ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında 321,000 arttı ve Ocak 2012'den bu yana en büyük çaplı artışını gerçekleştirdi. Bu durum ücretleri de yukarı taşırken, ABD'li şirketlerin ekonominin küresel yavaşlama ile başa çıkabileceğine olan güvenini işaret etti. Fed, ekonominin ne zaman yüksek faizlerin etkisini giderebilecek denli güçlü hale geldiğine karar vermek için istihdam artışılarına bakıyor. Avrupa hisse senetleri, konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağın, AMB'nin 22 Ocak'taki bir sonraki politika toplantısında, ülke tahvilleri alımını da içeren daha geniş çaplı bir tahvil alım programı teklifi üzerinde düşüneceğini kaydetmesinin ardından değer kazandı.

Bethlehem, Pennsylvania'da McQueen, Ball & Associates'in şef yatırım yetkisili Bill Schultz, "Sürmekte olan büyümeyi işaret eden diğer bir kanıt parçasını görüyoruz," dedi ve "Fed şimdi faizleri daha sonra değil de daha önce mi artırmaya daha yakın? Bu durum muhtemelen, hisse senedi piyasalarının oldukça iyi çıkan verilere çok daha güçlü tepki vermesini sınırlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(21:57'de güncellendi)