Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, düşüşü 6. haftaya taşıyarak 2008 yılından bu yana en uzun süreli gerileme dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Asya para birimlerinin gerilemesinde, ekonomik verilerin dolara olan talebi artırmasının ve Fed’in faiz oranlarını artırmaya yaklaşmasını desteklemesinin etkisi oldu.

Malezya ringiti bugün 5 yılın en düşük seviyesine gerileyerek kayıplara öncülük etti. Düşen petrol fiyatları, petrol ihraç eden ülkenin büyüme görünümüne tehdit oluşturuyor. Endonezya rupisi dün 6 yılın en düşük seviyesini  gördü ve Güney Kore vonu hafta başında 15 ayın en zayıf seviyesine geriledi. Amerikan Merkez Bankası Fed'in iş dünyasının nabzını tuttuğu araştırma raporu "bej kitap" Kasım sayısında, bölgelerdeki istihdam artışının yaygın olduğu ifade edildi.

Ringit dolar karşısında yüzde 2.6 zayıflayarak Kuala Lumpur saati ile 13:04’te 3.4720 seviyesine geldi ve Haziran 2013’ten bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Rupi yüzde 0.8 değer kaybı ile 12,301 olurken, von yüzde 0.4 gerileyerek 1,112.95’ten işlem gördü. Yen hariç en çok işlem gören para birimlerinin hareketlerini izleyen Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, yüzde 0.2 gerileme ile Ekim sonundan bu yana düşüşü yüzde 1.3’e çıkardı.

Singapur’daki Barclays Plc Asya-Pasifik para birimi stratejileri müdürü Mitul Kotecha, “Genel olarak daha sıkı bir dolar görüyoruz ve bu durum Asya para birimleri üzerinde geniş tabanlı negatif bir etki yaratıyor. Net bir petrol ihracatçısı olan Malezya diğerlerine göre daha çok zorluk çekiyor” dedi.