Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde yatırımlar üst üste ikinci çeyrekte gerileyerek, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahminlerini kesmesine neden olan ekonomik zayıflığı ortaya koydu. 

Euro Bölgesi ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 0.8, dönemsel bazda ise yüzde 0.2 büyüdü. Rakamlar Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ile aynı seviyede gerçekleşti. Yatırımlar ise yüzde 0.3 gerilerken, bir önceki çeyrekte yüzde 1.2'lik düşüş kaydedilmişti. 

AMB Başkanı Mario Draghi, dünkü toplantı sonrasında yaptığı konuşmada görünümün kötüleştiğini ve politika yapıcıların parasal genişleme de dahil olmak üzere daha fazla teşviğe ihtiyaç olup olmadığını gelecek çeyrekte görüşeceklerini söyledi. İmalat sanayi ve hizmet sektörü Kasım'da zayıflarken, AMB yaptığı revize sonrasında gelecek yıl için yüzde 1, 2016 için yüzde 1.6 oranında büyüme bekliyor.

Verilere göre Euro Bölgesi'nin ihracatı yüzde 0.8 artarken, bir önceki çeyrekte yüzde 1.4 yükselmişti. İthalat yüzde 1.2 artış gösterirken, hanehalkı tüketimindeki artış yüzde 0.3'ten yüzde 0.5'e yükseldi.