Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de tarım dışı istihdam artışı Kasım ayında beklentilerin çok üstünde gelerek, ekonomik toparlanmanın rayına oturmaya başladığını bir kez daha gösterdi. İşsizlik ise sabit kalarak beklenti ile aynı düzeyde geldi.

Çalışma Bakanlığı’nın Washington’da açıkladığı veriye göre, ABD’de tarım dışı istihdam Kasım’da 321.000 artarak, Ocak 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. İşsizlik oranı ise yüzde 5.8'de kalarak, Bloomberg anketindeki tahmin medyanı ile aynı seviyede gerçekleşti. İstihdam verisi böylece Bloomberg anketindeki en yüksek tahminin 46.000 üstünde geldi. Ekim ayında daha önce 214 bin olarak açıklanan istihdam artışı da, 243.000'e güncellendi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 230.000 artış olmuştu.  

İstikrarlı istihdamdan doğan gelir ve talep artışı, daha fazla Amerikalı için iş imkanı yaratıyor. İstihdam piyasasındaki iyileşme, Merkez Bankası Fed yetkililerine, ekonominin önümüzdeki yıl gerçekleşecek bir faiz artışını kaldırabilecek bir durumda olduğu mesajını verebilir. 

New York'taki Oxford Economics finans piyasası ekonomisti Kathleen Bostjancic veri ile ilgili "İstihdam piyasası güçlü ve sağlıklı olmayı sürdürüyor. Sağlam gelen veriler Fed'in üzerindeki faiz artışı baskısını yoğunlaştırıyor" dedi.