Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Silahların Kontrolü ve Uluslararası Güvenlikten sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rose Gottemoeller, Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunda Avrupa Birliğini ortak hareket etmeye çağırdı.

Gottemoeller, Kiev'de düzenlediği basın toplantısında Ukrayna, ABD ile AB'nin dayanışma içinde olması ve Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunda birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

İstenilen yönde ekonomik baskıyı oluşturmak için birleşmeyi başardıklarını belirten Gottemoeller, "Yaptırımlar yoluyla, bir ülkenin uluslararası sistemde kendi sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde bedel ödemesi gerektiğini gösterdik" dedi.

Gottemoeller, sözlerine "Rusya, Minsk mutabakatı çerçevesinde, Ukrayna'nın doğusunda ve Kırım'daki sorunları çözmeye hazır ise yaptırımların bu rejiminden birlikte uzaklaşmaya bakacağız. Ancak yaptırımların ortadan kaldırılması için çok ciddi adımlar atılmalıdır" şeklinde devam etti.

Gottemoeller, Budapeşte Memorandumu'nun uluslararası güvenlik sisteminin bir parçası olduğunu, bundan dolayı günümüzdeki mevcut sorunun, Budapeşte Memorandumu'ndan değil, belki de, Rusya'nın bunu yerine getirmemesinden kaynaklandığını ifade etti.

Gottemoeller, ABD'nin Ukrayna'nın güçlü, ciddi ve güvenilir partneri olduğunu ifade ederek, ülkesinin Ukrayna'nın egemenliğini ve demokrasiyi desteklemek için çalıştığını sözlerine ekledi.