Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Merkel, Afganistan Devlet Başkanı Gani ile görüştü

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Thüringen eyaletinde Sol Partili Bodo Ramelow'un başbakan seçilmesine ilişkin, "Thüringen'deki seçim sonucunu saygıyla karşılıyoruz" dedi.

Başbakanlık binasındaki görüşmenin ardından Merkel ve Gani ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, Afganistan'nın yeni Cumhurbaşkanı Gani ile bölgesel birçok konuyu görüştüklerini söyledi.

Almanya'nın Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) 2015'de görevinn sonlanması sonrasında da sorumluluğunu yerine getirmeyi sürdüreceğini ifade eden Merkel, "Alman hükümeti, Afganistan'ı desteklemeye devam edecek" dedi.

Merkel, ISAF kapsamında Afganistan'nın kuzeyinin güvenliğinden sorumlu olduğunu hatırlatarak, ülkesinin 2015'ten itibaren Afgan ordusunun ve polisinin eğitimine ve Afganistan'daki eğitim sisteminin gelişimine katkı sağlayacağının sözünü verdi.

Angela Merkel, gelecek yıllarda ekonomik işbirliğinin daha önemli rol oynamaya başlayacağını belirterek, Afganistan'a mesleki eğitim ve güvenlik konusunda daha fazla yardımda bulunacaklarını kaydetti.

Gelecek yıl, Almanya-Afganistan ilişkilerinin 100. yıl dönümünü kutlayacaklarını ifade eden Merkel, bu kapsamda bir ay boyunca hem Almanya'da hem de Afganistan'da farklı kültürel faaliyetlerin yapılacağını belirtti.

Merkel, bir soru üzerine Thüringen'de Sol Partili Bodo Ramelow'un başbakan seçilmesiyle ilgili, "Thüringen'deki seçim sonucunu saygıyla karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

Afganistan'a asker gönderilmesine karşı olan Sol Parti'nin bir mensubunun eyalet başbakanı olmasının Almanya'nın dış politikasını etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya Merkel, "Bu seçim sonucu, bizim Afganistan politikamızı etkilemeyecek" cevabını verdi.

Çin'in arabulucluk teklifi "ilk adım"

Çin'in Afganistan yönetimiyle Taliban arasında arabulucuk teklifini değerlendiren Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, "Bu ilerideki detaylı yol haritasında nasıl hareket edeceğimizin ilk aşaması" dedi.

Çin'in uluslararası bir aktör olduğunu belirten Gani, kuvvetle diyalogdan yana olduklarını belirterek, "Çin'in Pakistan'la uzun zamandan beri devam eden bir dostluğu ve çözümü kolaylaştırmak konusunda bir ağırlı var. Barışa giden her yolu memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

Gani, Afganistan yönetiminin üzerine düşen görevlerin de görüşmede gündeme geldiğini ifade ederek, "Hukukun üstünlüğü, yolsuzluklarla ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele konularında üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız" diye konuştu.