Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya’nın sanayi üretimi, Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki yavaş toparlanmanın sürdüğüne işaret ederek Ekim ayında artış göstererek yükselişi 2. aya taşıdı.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın Berlin’de açıkladığı verilere göre mevsimsel dalgalanmalara göre düzenlenmiş olan sanayi üretimi, yüzde 1.1 oranında revize edilmiş bir artış gösterdiği Eylül ayından yüzde 0.2 yükseliş kaydetti ve tahminlerin altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.4 yükseliş olacağı yönündeydi. Sanayi üretimi bir yıl önceye göre ise yüzde 0.8 arttı.

Bundesbank, geçtiğimiz hafta Almanya’nın 2016 yılı için büyüme tahminini düşürdü. Bundesbank Başkanı Jens Wiedmann, “İçinde bulundğumuz durgun dönemin kısa olacağını ümit etmek için nedenlerimiz var” ifadesini kullandı. Almanya’da yurtiçi hasıla büyümesi üçüncü çeyrek dönemde düşük bir artış gösterdi. Haziran itibarıyla sona eren üç aylık dönemde ekonomi daralma göstermişti.

Frankfurt’taki Helaba ekonomistlerinden Stefan Muetze, “Alman ekonomisi şu an için büyük bir güç değil ancak genişlemeyi sürdürecek. Euro Bölgesi’ndeki zayıflık göz önüne alındığında toparlanma hızının yavaş olduğunu ve bu hızı bir süre sürdüreceğini söyleyebiliriz” dedi.