Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, rubledeki düşüşü engellemek amacıyla dolar satışı gerçekleştirmekten spekülatörleri tehdit etmeye kadar her şeyi denedi. Ancak hiçbiri işe yaramadı.

Ruble geçtiğimiz iki ay içerisinde yüzde 25 değer kaybederek dolar karşısında 52.51 rubleye geriledi ve 2014 yılındaki düşüşü yüzde 37’ye genişletti. Dünya genelinde rubleden daha fazla değer kaybına uğrayan tek bir para birimi bulunuyor. Ukrayna para birimi grivna, rubleden daha fazla düşüş kaydetti. Putin’in finansal sıkıntıları, Rus birliklerinin Mart ayında Kırım’ı ilhak etmesi sonrasında başlamıştı.

Putin’in rubleye ilişkin hayal kırıklığı geçtiğimiz hafta parlamentoya yaptığı yıllık konuşmada kendini gösterdi. Putin, para biriminin aleyhine iddialarda bulunan spekülatörlere karşı “sert” önlemler alınacağını taahhüt etti ve Rusya’yı Ukrayna ile ilgili tutumunda geri çekilmeye zorlayacak tüm çabaları püskürteceği sözü verdi. Putin’in finans yetkilileri rubleyi desteklemek amacıyla devlet kontrolündeki ihracatçılara önlemler almaları için başvururken, petrol gelirlerinin düşmesini takiben Putin’in bir sonraki adımının sermaye kontrolleri olduğu yönündeki spekülasyonlar artıyor.

Brown Brothers Harriman & Co. gelişen piyasalar stratejileri müdürü Win Thin, “Müdahale, faiz artırımları ve sermaye kontrolleri karışımın içinde yer alıyor. Bir şekilde bu üçünü de görmek beni şaşırtmaz” dedi.