Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deutsche Bank AG and Bank of America Corp. ekonomitlerine göre, Çin’in hisse senedi piyasasındaki yükseliş ülke merkez bankasının zorunlu karşılık oranlarındaki indirimi ertelemeye ikna edebilir.

Hong Kong’daki Deutsche Bank baş Çin ekonomisti Zhang Zhiwei, “Hisse senedi balonu riskinin artması, Çin’in bu ay bankaların mevduatlar karşısında tutması gereken miktarı düşürme ihtimalini azaltıyor” dedi. Hong Kong’daki Bank of America Corp. Çin ekonomisi yöneticisi Lu Ting, “Çin, sistem genelinde gerçekleştirilecek bir zorunluluk karşılık indirimini Aralık ortasından erteleyebilir. Çünkü merkez bankası, yüksek profilli genişlemeyi piyasalar gerilediği zaman canlandırıcı bir araç olarak kullanıyor” açıklamasında bulundu.

Çin’in hisse senedi piyasası düzenleyicisi ve resmi Xinhua haber ajansı, perakende yatırımcılarının hisse satın alımına hızlı yönelmeleri ile sakin olunması çağrısında bulundu. Geçtiğimiz ay kredi ve mevduat faiz oranlarını iki yıldan bu yana ilk kez düşüren düşüren Çin Merkez Bankası (PBOC), bankaların zorunlu karşılık oranlarında geniş kapsamlı bir indirim yapmaktan Mayıs 2012’den bu yana kaçınıyor.

Deutsche Bank’tan Zhang, “Hisse senedi piyasasında keskin bir ralli ile birlikte zorunluk karşılıklar veya faiz oranlarında indirim yapılması, alevi körükleyebilir ve finansal istikrarı riske atabilir. Paranın hisse senedi piyasasına yönelmesi ile ralli reel ekonomideki sıkı likidite koşullarını şiddetlendiriyor” diye konuştu.

Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.1 kadar yükselerek 2011’den bu yana ilk kez 3,000 puanı aştı. CSI 300 Endeksi yükselişi 12. güne taşıyarak rekor uzun süreli yükseliş dönemini kaydetti. Şanghay Bileşik Endeksi, 21 Kasım’da gerçekleşen faiz indiriminden bu yana yüzde 20’den fazla artış kaydetti.