Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

5 yıl vadeli ABD Hazine tahvili ve 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizleri arasındaki fark, gerileyen petrol fiyatlarının ve hedefin altında seyreden enflasyonun uzun vadeli tahvilleri görece olarak daha çekici kılması ile daralarak 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye geldi.

30 yıllık ABD Hazine tahvilleri, petrol fiyatlarının 5 yılın en düşüğüne gerilemesi ile yükselişlere öncülük ederek küresel ekonomik büyümenin bocaladığı endişelerini artırdı.  ABD Hazine Tahvilleri, Çalışma Bakanlığı’nın 5 Aralık’ta açıkladığı verinin Kasım ayında istihdamın beklentilerin üzerinde artığını göstermesinin ardından Fed yetkililerinin gelecek yıl faiz artırımı gerçekleştirmeyi değerlendirmeleri ile birlikte geriledi. ABD, bu hafta 59 milyar dolarlık tahvil satışı gerçekleştirmeyi planlıyor.

New York’taki Mitsubishi UFJ Securities USA Inc. kıdemli ABD Hazine tahvili traderı Thomas Roth, “Tahvil faizleri ile ilgili durum Fed ve düşen petrol fiyatları ile ilgili. İç içe geçtiler” dedi.

Fed’den daha az etkilenen piyasa trendlerini yansıtan 5 yıl vadeli ABD Hazine tahvili ve 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizleri arasındaki fark, New York saati ile 17:00’de 1.23 yüzde puana daralarak Ocak 2009’dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 6 baz puan düşüş ile yüzde 2.91’e geriledi. Faiz geçtiğimiz hafta 8 baz puan yükseliş göstermişti. Petrol vadelileri New York’ta yüzde 4.3 gerileyerek varil başına 63 dolara indi.