Yunanistan'da "seçim süreci" nasıl seyredecek?
Yunanistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik adımlar ve sürecin olası sonuçları
Yunanistan'da hükümetin yeni cumhurbaşkanını seçmeye yönelik süreci erken başlatacağını duyurmasının ardından, anayasa göre izlenmesi gereken adımlar şöyle:
*17 Aralık: Palamento'nun 300 üyesi yeni cumhurbaşkanını seçmek için olası üç oyalamın ilkini gerçekleştirecek. Başbakan Antonis Samaras'ın koalisyon hükümetinin kendi adayı Stavros Dimas'ı cumhurbaşkanı seçtirmesi için üçte ikilik çoğunluğun, yani 200 vekilin oyuna ihtiyacı var. Samaras'ı parlametoda destekleyen 155 üye var. Eğer 200 oya ulaşılamazsa, beş gün sonra oylamanın ikinci turuna geçilecek.
*Tüm partilerin bir cumhurbaşkanı adayı açıklama hakkı var. Aday seçim süreci sırasında değiştirilebilir.
*23 Aralık: Koalisyonun oylamanın ikinci turunda da kendi adayını seçtirebilmesi için 200 oya ihtiyaç duyacak. Eğer başaramazsa, üçüncü ve son tur beş gün sonra yapılacak.
*29 Aralık: Bu tur sırasında durum daha da ciddi hale gelecek. Bu tur, Samaras'ın başında bulunduğu koalisyonun Dimas'ı cumhurbaşkanı seçtirmek için son şansı olacak. Ancak bu kez seçilmek için gereken destek 180 sandalyeye inecek. Eğer hükümet bu turda da gerekli desteği bulamazsa, parlamento fesh edilecek ve 10 gün içinde seçim çağrısında bulunulacak. Seçimin ise, çağrının yapılmasından sonra 21 gün içinde yapılmak zorunda.
*25 Ocak: Genel kabul gereği, parlamento seçimleri Pazar günleri yapılıyor be ve 25 Ocak seçimlerin yapılabilmesi için en gerçekçi tarih olarakgörünüyor. 1 Şubat da olasılıklar arasında.
*Daha sonra: Seçimlerin ardından çoğunluğu alan partinin lideri, seçimlerden üç gün sonra yemin edecek olan hükümeti kurma yetkisini alacak. Açık bir çoğunluk olmazsa, cumhurbaşkanı yetkiyi, üç gün içinde hükümeti kurmak üzere, en fazla oyu alan partinin liderine verecek ve bunu parlamentonun onayına sunacak. Çalışabilir bir koalisyonun kurulamaması, yetkinin seçimlerden ikinci çıkan partinin liderine ve bu da olmazsa, üçüncü partiye verilmesi anlamına geliyor. Her birinin hükümeti üç gün içinde kurması gerekiyor. Eğer, 2012'de olduğu gibi, hiçbir parti hükümeti kurmak için parlamentonun desteğini alamazsa, partiler, bir koalisyon oluşturmak için cumhurbaşkanı ile bir araya gelecekler. Buradan da bir hükümet çıkmazsa, yeniden seçime gidilecek.
*28 Şubat: Yunanistan'ın iki aylık kurtarma paketinin uzatılma süresi dolacak ve ülke potansiyel olarak mali açıdan kurtarmasız kalacak veya tahvil piyasalarına giremeyecek.