Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:54'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, perakende satışlarının beklentiyi aşması ve işsizlik başvurularının gerilemesinin ardından, bu hafta ilk kez yükseldi. Dolar değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri geriledi. Yunanistan hisseleri ise düşüşü 3. güne taşıdı.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 13:36’da yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi önceki kayıplarını silerken, Yunanistan hisse senetleri yüzde 7.4 geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri 4 baz puan yükselerek yüzde 2.21 oldu. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) Temmuz 2009’un ardından ilk kez varil başına 60 doların altına indi. Ruble, Rusya’nın faiz artışının ardından, tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de perakende satışlar Kasım'da 8 ayın en yüksek artışını kaydederek, tüketicinin iyileşen istihdam piyasası ve ucuz akaryakıttan faydalandığını gösterdi. ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta üç haftanın en düşüğüne gerileyerek, gelişen ekonomik koşulların işten çıkarmaları sınırlandırdığını ortaya koydu.

ABD hisseleri, rekor seviyeden kapanış yapmasının ardından dün düşüşü 3. güne taşıdı. Gerileyen petrol fiyatları riskli varlıklardaki satış dalgasını destekledi ve 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi dün yüzde 2.17’ye geldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyon (OPEC), 2015 yılı petrol ihtiyacı beklentisini  12 yılın en düşük seviyesine düşürdü. EIA’nın açıkladığı verilere göre,  ABD petrol stokları 1982’den bu yana en yüksek mevsimsel seviyeye ulaştı. Petroldeki düşüş, küresel büyümenin zayıflaması ile birlikte Tokyo’dan Pekin’e ve Brüksel’e deflasyon endişelerini artırıyor.  

Sydney’deki AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık dağılımı yöneticisi Nader Naeimi, “Piyasanın önceden ne kadar yüksek olduğu dikkate alındığında, şu an petrol ve Yunanistan’la ilgili endişelerin bir kombinasyonu ile karşı karşıyayız. Bunun yalnızca kar satışı yapılan bir piyasa olması ihtimali yüksek. Uzun vadede, enflasyon beklentilerinin düştüğünü görebilirsiniz ve günün sonunda uyarıcı bir küresel etki olabilir. Gelecek yıl 2014’ten çok daha volatil olabilir” dedi.

(21:54'te güncellendi)