Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’da seçmenlerin kurtarma planını benimseyen iktidarı bir daha tercih etmeyeceğine yönelik endişeler, piyasalardaki kayıpları üçüncü güne taşıdı. Yunanistan hisselerindeki kayıplar yüzde 20’yi bularak, ASE Endeksi’ni bu yıl Rusya RTS Endeksi’nin ardından en kötü performans gösteren ikinci Borsa yaptı.

ASE Endeksi bugün yüzde 7.4 gerileyerek 827.98 oldu ve Temmuz 2013’ten bu yana en düşük seviyeye indi. Endeks böylece yıl genelindeki kayıplarını yüzde 29’a çıkardı. Yalnızca yüzde 43’lük kayıp yaşayan Rusya’nın RTS Endeksi daha kötü bir yıl geçiriyor.

Yunanistan’da hükümetin Cumhurbaşkanlığı seçimini öne alacağını açıklamasının ardından ortaya çıkan erken seçim ihtimali piyasaları alt üst etti. Olası bir erken seçimde seçmenin kurtarma paketlerine ve kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sol görüşlü Syriza Partisi’ni iktidara getirme ihtimali, euroyu 2012’de tehdit eden krizin yeniden yaşanmasına yol açabilir.

Atina’da bulunan Beta Securities kurumsal traderı Andreas Kontogouris “Endişeler şu an zirveye ulaşmış durumda. Piyasa en kötü senaryoyu, yani yeni bir hükümeti fiyatlıyor” dedi.

ASE’nin son 3 gündeki yüzde 20’lik gerileyişi 1987’den bu yana yaşanan en sert  düşüş olarak kayıtlara geçti. Piraeus Bank bugün yüzde 14 gerilerken, National Bank of Greece’in kayıpları yüzde 9.4’ü buldu. Stoxx Europe ise yüzde 0.8 düşmesinin ardından günü yatay tamamladı.