Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatındaki düşüş 1 trilyon dolarlık projeleri tehdit ediyor.

OPEC'in üretim kotasını düşürmeyip, petrol fiyatındaki düşüşü hızlandırmasından sonra piyasalarda spekülasyonlar artmıştı. Bunlar arasında OPEC üyelerinin düşük petrol fiyatları ile kaya gazı üreticilerini oyun dışı bırakmak da bulunuyor. Golman Sachs'ın son raporu da bu iddiaları güçlendirecek nitelikte.

Banka, çoğu nihai yatırım kararını bekleyen 400 petrol ve gaz projesini inceledi. Araştırmaya göre petrolün 70 dolar olması durumunda 2020 yılında günlük 2.3 milyon varillik üretim ekonomik olmayacak. 2025 için ise bu rakam günlük 7 milyon varile çıkıyor. Başka bir deyişle günlük küresel petrol talebinin yüzde 8'i. Bu da yaklaşık 930 milyon dolarlık yatırımı riske sokuyor.

ABD ve Avrupalı enerji şirketleri petrol fiyatlarındaki çöküşün ardından yatırım planlarını gözden geçirirken, birçoğu harcama kesintisi planlarını açıkladı. Analistler, petrol fiyatının düşük seyretmesi durumunda Kanada'da katranlı kumdan petrol projeleri ile derin projelerinin ertelenmesi ve iptali gündeme gelebilir.

Woof Mac'in kurumsal araştırmalar müdürü Simon Flowers da enerji şirketlerinin 80-90 dolarlık petrol fiyatına göre hazırladıkları bütçelerini büyük oranda düşüreceğini öngördü.