Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.’ye göre Çin ve Hindistan’daki talebin artması ile altın fiyatları gelecek yıl toparlanmaya devam edecek. Banka, altının Fed’in faiz artırımı gerçekleştirmesi halinde bile yükseliş göstereceği tahmininde bulunuyor.

Stratejist Victor Thianpiriya ve Mark, kıymetli metalin her bir çeyrekte artış göstererek 2015 yılı sonunda ons başına 1,280 dolara ve 2016 yılı sonunda 1,420 dolara yükselebileceğini belirtti.

Altın, yatırımcı varlıklarının daralması, doların ralli yapması ve Fed politika yapıcılarının faiz artırımına hazırlanması ile 2013’te yüzde 28 düşüş göstermesinin ardından bu yıl yatay seyretti. Fiyatlarda 2010 yılının en düşük seviyesinden toparlanma olacağı öngörüsünü TD Securities Ltd. de paylaşıyor. Tahminlere göre yatırımcıların ABD’de borçlanma maliyetlerindeki artışı fiyatlamasının ardından altın 2015’te toparlanma gösterecek. ANZ’ye göre altına talep, Hindistan’ın ithalat yasağını geçtiğimiz ay kaldırması ve Çin’de satışların yükselmesinin ardından artış gösterecek.

Banka altın fiyatına ilişkin yaptığı açıklamada, “Çin ve Hindistan’da fiziki altın talebi, yüksek hisse senetleri ve ithalat kontrolleri ile 2014’te zayıf seyretti. Ancak iki faktörün de ortadan kalkması ile talep artışa geçecek. 2015 yılında fiyatlarda toparlanma olma ihtimali, Fed’in beklenen faiz artırımına rağmen 2014’e göre çok daha yüksek. Altın fiyatlarının 2015 yılı sonunda ons başına 1,280 dolara ulaşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.