2015'in en riskli senaryoları
Bloomberg ekonomistlere, yatırımcılara, dış politika uzmanlarına ve siyasal gözlemcilere 2015'in en riskli olaylarını sordu. Uzmanlar gelecek yılın en riskli senaryolarına anlattı
Bloomberg ekonomistlere, yatırımcılara, dış politika uzmanlarına ve siyasal gözlemcilere 2015'in en riskli olaylarını sordu. Uzmanlar da gelecek yıl için en kötü ve tehlikeli senaryolarını anlattı.
Suriye potansiyel risk noktalarından en önemlisi. Buna göre Suriye'deki iç çatışmanın Lübnan, Ürdün ve Türkiye'ye yayılma tehlikesi bulunuyor.
İsrail'de ise Mart ayındaki seçimlerin ardından üçüncü Filistin intifadasının başlaması riski öne çıkıyor. Filistinliler ile İsrailliler arasındaki çatışmaya çevre ülkelerden savaşçıların da katılması tehlikesi bulunuyor.
Bloomberg'in uzmanlara danışarak derlediği en kötü senaryolar arasında Iran'ın Batı ile nükleer müzakerlerinin başarısızlığa uğraması da bulunuyor. İran'ın nükleer silah çabalarını hızlandırması karşısında İsrail'in İran'a müdahele etmesi ve bölgesel bir savaş riski öne çıkıyor.
Bir başka risk Hamas'ın daha fazla siyasal güç elde etmek amacıyla Batı Şeria ve Gazze'den İsrail'e karşı saldırılar başlatması.
90 yaşındaki Kral Abdullah'ın hayatını kaybetmesi de yine olumsuz sernayoların içerisinde. Terör örgütü IŞİD'e karşı Suudi hava kuvvetlerinin operastonlara katıldığı bir süreçte yaşanacak bir taht değişikliği risk olarak ifade ediliyor.
Hala gündemi meşgül eden Rusya'da 2015'in en büyük risk adaylarından. Rusya lideri Vladimir Putin'in Estonya ve Letonya'daki Rus azınlıkları yönetim aleyhine kışkırttıp istikrarsızlık yarabileceğinden endişe ediliyor.
Yine bir başka risk, Rusya'nın Ukayna'daki ayrılıkçıları desteklemeye devam etmesi ve ayrılıçıkların Rusya'ya katılan Kırım'a ulaşan bir koridor açması. Bu da Rusya'ya karşı ABD ve Avrupa'dan daha fazla ekonomik yaptırım anlamına geliyor.
IŞİD'in Irak'ta tam bir mezhep savaşını ateşlemesi ile petrol üretiminin kesintiye uğraması riski, ABD ve diğer ülkelerin Irak'a müdahale etmesi tehlikesi de 2015'te öne çıkıyor.
Güney Çin denizinde Japonya ve Çin arasındaki anlaşmazlık, Nijerya'da Boko Haram isimli örgütün saldırılarını artırması, Afganistan ve Pakistan'da Taliban'ın IŞİD ile işbirliği içerisinde saldırılarını artırması, nükleer güç olan komşu ülkeler Pakistan ve Hindistan arasında bir çatışma çıkması, Kuzey ve Güney Kore arasında bir savaş çıkması da olumsuz senaryolar arasında gösteriliyor.
Kuzey Kutup bölgesinde Rusya, ABD, Norveç, Danimarka ve Kanada arasında bölgenin doğal kaynakları konusunda bir anlaşamazlığın yaşanması da muhtemel riskler arasında yer alıyor.
Ekonomik açıdan Yunanistan 2015'in en önemi risklerinden birini teşkil ediyor. Yunanistan'da euro karşıtı Syriza lideri Alexis Tsipras'ın başbakan olmasıyla yeniden bir Yunaistan krizi ve Avrupa'ya yayılma tehlikesi öne çıkıyor.