Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının yeniden yükseleceğini tahmin eden yatırımcılar pek de başarılı olamıyor.

Yatırımcılar petrolü takip eden exchange traded ürünlere (ETP) fiyatların yüzde 18 düştüğü bu ay içinde 4 yılı aşkın bir sürenin en yüksek düzeyde para yatırdılar. Vadelilerin yüzde 41 gerilediği son 3 ayda da ABD’deki en büyük 4 fona para akışı oldu.

Chicago’daki ETF Database analisti Stoyan Bojinov “Bu denli ciddi bir satış dalgasının ardından daha fazla insanın fiyatların toparlanmasına bel bağlaması çok önemli bir gösterge. Petrol geçen ay ucuz gözüküyordu. Şimdi daha da ucuz, bu yüzden böyle bir akış görüyoruz” dedi.

Petrol fiyatları beklentinin altında kalan talep artışı ve arz fazlası nedeniyle Haziran’dan bu yana yarı yarıya geriledi. ABD’deki üretim 30 yılın en yüksek seviyesinde, dünya petrol üretiminin yüzde 40’ından sorumlu olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 27 Kasım’da talebi sabit bırakma kararı aldı. ABD Enerji Bilgilendirme Kurumu geçen hafta dünya genelinde tüketimin önümüzdeki yıl günlük 390.000 varil olacağını tahmin etti. Bu tahmin Ekim’deki öngörüden düşük.

Ocak vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) yüzde 1.72 yükselerek New York saati ile 12:02’de varil başına 55.83 dolardan işlem gördü. Kontrat dünü 54.11 dolar ile Mayıs 2009’dan bu yana en düşük seviyeden tamamladı.