Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin yurtiçi finans sektörünün dışarıya açması ile birlikte yabancı bankaların ülkede şube açmasını ve yuan işlemler yapmasını kolaylaştırdı.

Çin 1 ocak itibarıyla yabancı bankaların Çin'de açacakları şubelere transfer etmesi zorunlu olan fon miktarını düşürecek. Yabancı bankalar Çin'deki faaliyetlerinin 1 yılı doldurmasının ardından yuan işlemleri yapma izni almak için başvurabilecekler. Bu süre daha önce 3 yıldı. İki yıl üst üste kar zorunluluğu ise düşürülecek.

Dragon Life Insurance Co. fon yöneticilerinden Wu Kan, “Bu yeni kurallar, bankacılık sektörüne rekabet getirmeyi ve dışarıya açılma politikasını genişletmeyi amaçlıyor. Söz konusu yeni kurallar ile Çin yuan uluslararası bir para birimi yapmaya da hazırlanıyor” dedi.

Değişiklikler Citigroup Inc. ve HSBC Holdings Plc’nin de aralarında bulunduğu yabancı bankaların dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde genişlemelerini kolaylaştırıyor. Önceden, yabancı bankalar Çin’in bankacılık sektörünün genel olarak dışarısında bırakılıyordu. Yabancı bankalar, yeni şube açılması ve yeni ürünler sunulması ile ilgili hükümetin kısıtlamaları ile karşı karşıya kalıyordu.