KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hariç Asya hisseleri, emtia hisselerinin petrol ve metal vadelilerinin gerilemesinin ardından değer kaybetmesi ile düşüş gösteriyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.2 düşerek Seul saati ile 09:08’de 465.86 puana geldi. Japonya piyasaları bugün tatil dolayısıyla kapalı olacak. Standard & Poor’s 500 ve Dow Jones Industrial Average endeksleri dün tüm zamanların en yüksek seviyelerinden kapanış yaptı. ABD hisseleri, Fed Başkanı Janet Yellen’in geçtiğimiz haftaki faiz oranlarının en az ilk çeyrek dönemde sıfıra yakın seviyede tutabileceği açıklamasının ardından ralliyi dördüncü güne taşıdı.

IG Markets stratejistlerinden Stan Shamu, “Emtiada kötümserlik olduğunu görüyoruz. Demir cevheri, altın ve petrolde düşüş görüldü” dedi.

Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Güney Kore’de Kospi endeksi yatay seyretti. Yeni Zelanda’da NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Çin hisseleri 4 yılın zirvesinden geriliyor

Çin’in gösterge hisse senedi endeksi, geçtiğimiz ay yaşanan rallinin ekonomik görünüme göre aşırı olduğu endişeleri ile 4 yılın en yüksek seviyesinden geriliyor.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve PetroChina Co. yüzde 2’den fazla düşüş kaydetti. Aluminum Corp. of China Ltd., üç günde yüzde 25 ralli yapmasının ardından yüzde 4.2 değer kaybetti. China Life Insurance Co., Şanghay ve Hong Kong’daki sigorta şirketlerinde rallilere öncülük etti. AVIC International Holding Ltd. Hong Kong’da yüzde 24 yükseldi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.6 gerileyerek yerel saat ile 13:04’te 3,109.56 puana indi ve iki haftanın en büyük kaybını kaydetti. Para politikasında genişleme ve teşvik spekülasyonlarından destek bulan ralli geçtiğimiz yüzde 25’lik bir yükseliş görülmesini sağladı. Bu durum değerlemelerin 3 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına ve teknik göstergelerin aşırı yükseliş sinyali vermesine neden oldu.

Huatai Securities Co. analistlerinden Zhou Lin, “Yatırımcılar son yükselişin ardından kar satışı gerçekleştiriyor. Bu yüzden alüminyum gibi materyallerin ve bankaların gerilediğini görüyoruz. Uzun vadede zayıf ekonomi riski olsa da politikada gevşeme olmasını bekliyoruz. Zorunlu karşılık oranlarının Ocak ayı başında indirileceğini öngörüyorum” dedi.

Advertisement