Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Diğer sanayi metalleri ile birlikte bakır, dünyanın en büyük ikinci sanayi metali tüketicisi ABD’de ekonomik büyümenin beklentileri aşmasının ardından toparlanıyor. ABD ekonomisi son çeyrekte 2003’ten bu yana en hızlı şekilde büyüdü.

Bakır, geçtiğimiz iki gün boyunca gerilemesinin ardından yüzde 0.4 kadar yükseliş gösterdi. ABD’nin yurtiçi hasıla büyümesi Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 5 genişleyerek hükümetin yüzde 3.9’luk önceki beklentilerini aştı. Bloomberg anketine katılan 75 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 4.3’lük bir yükseliş görüleceği yönündeydi.

Hongyuan Futures Co. analistlerinden Zhang Lei, “Güçlü olan tüketici ve şirket harcamaları, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de toparlanmanın yolunda gittiğine işaret ediyor” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.2 yükselerek Şanghay saati ile 15:34’te ton balına 6,344 dolardan alıcı buldu. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.1 yükselerek pound başına 2.8695 dolar oldu. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da ton başına 45,630 yuandan (7,335 dolar) kapanış yaptı.

Alüminyum LME’de 5 gün içinde ilk kez yükseliş sağladı. Metal, yüzde 0.6 artış ile ton başına 1,880.25 dolardan işlem gördü.

LME’de nikel, kalay ve çinko yükseldi. Kurşun değişiklik göstermedi.