Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi kartı ile yapılan alışveriş tutarı Kasım ayında bir yıl öncesine kıyasla yüzde 15, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,9 oranında artarak 37.1 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. BKM verilerine göre; kredi kartı ile yapılan alışverişin taksitli kısmı bir yıl öncesine kıyasla yüzde 3, bir önceki aya göre ise yüzde 1,7 oranında artarak 8.6 milyar TL oldu. 

Kasım ayı itibarıyla kredi kartı sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7; bir önceki aya göre ise yüzde 0,05 oranında azalarak 57.1 milyon adet olarak gerçekleşti. 

Kasım ayı dahil olmak üzere son 3 ayda aktif olarak kullanılan kredi kartı sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 9, 34.4 milyon adede ulaştı. 

Banka kartı sayısı ise 2014 yılının Kasım ayı itibariyle 104.7 milyon adete ulaştı. Bir yıl öncesine göre artış yüzde 5,3 oldu. 

Kasım ayı dahil olmak üzere son 3 ayda aktif olarak kullanılan banka kartı sayısı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7;  bir önceki aya göre ise yüzde 2 oranında artarak 40.9 adet oldu. 

Bloomberg Araştırma Grubu’nun (Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Doç. Dr. Gökhan Sönmezler, Doç. Dr. Orçun Gündüz) BKM verilerinden derleyerek gerçekleştirdiği Sektörel Harcama Endeksi’ne göre; Kasım ayında toplam harcamalar içindeki ağırlıklarına da bağlı olarak market, yemek ve çeşitli gıda sektöründe yüzde 0,3; yapı malzemeleri sektöründe yüzde 2,5; sigorta sektöründe yüzde 3,7; sağlık-kozmetik sektöründe yüzde 5,6 oranında artış yaşanırken, akaryakıt sektöründe yüzde 8,2; giyim-aksesuar sektöründe yüzde 4,2; elektrik-elektronik-bilgisayar sektöründe yüzde 0,2; konaklama sektöründe yüzde 7; eğitim, kırtasiye sektöründe yüzde 3,1; mobilya-dekorasyon sektöründe yüzde 1,2; telekomünikasyon sektöründe ise yüzde 3,8 oranında azalış dikkat çekti.