Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Bloomberg HT ekranlarında yayınlanan Yönetim Katı programında Özlem Dalga'nın konuğu oldu ve ekonomiyi değerlendirdi. 

"2015 için korku dolu bir senaryo yapılmamalı" diyen Zorlu, "Etrafımız ateş çemberi. Ticaret bu nedenle düştü" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl yaşanan yüzde 3'lük büyüme yüzünden hedefleri küçültmeye gerek olmadığını ifade eden Zorlu, "Türkiye bir ithalat cenneti oldu, herkes hazır mal satıyor. Yerli üretimi sürdürürsek rekabetçi olabiliriz, üretmeden tüketmek sürdürülebilir bir ekonomi sağlamaz. Cep telefonunda yerlilik payı yüzde 50'nin üzerinde" şeklinde konuşurken, Türkiye'nin en büyük sorunu olarak yetişmiş elemanın bulunamamasını gösterdi. 

Zorlu sanayici ve devlet işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini söylerken, "Devlet, sanayi ve üniversiteler işbirliği yapmalı dedi. Okullarda yerli tabletin kullanılması gerektiğine vurgu yapan Zorlu, tablet için hazır olduklarını ve devletten adım beklediklerini ifade etti. 

Yerli üretimin, ihracatın gücüyle TL'nin istikrara kavuşacağını sözlerine ekleyen Zorlu, böylece doların stabilize edilebileceğini ifade etti. Zorlu ayrıca savunma sanayisinde yatırımlarının süreceğini ve 6 adet insansız hava aracını TSK'ya 2015'te teslim edeceklerini ida etti.

En büyük reklam harcaması yapan gruplardan biri olduklarını söyleyen Zorlu, bankacılıktan çıktıktan sonra enerjiye odaklandıklarını, Zorlu Enerji'nin jeotermalde 2018 yılında 300 MW'ye ulaşacağını belirtti. Zorlu ayrıca şirket satın alımlarına sıcak baktıklarını söyledi ve İGDAŞ'ın özelleştirmesiyle ilgilenebilecekleri sinyalini de verdi. 

Rusya'da yaşanan gelişmelere değinen Zorlu, "Yaşananlar yatırımlarımızı olumsuz etkiledi. Rusya'da gıda ticareti yapan şirketler de olumsuz etkilendi ve bu durum devam edecek. Özellikle tekstil, elektronik ve beyaz eşyada Rusya'da zarar söz konusu" derken, Türk Akımı'nın Türkiye için olumlu fırsat yarattığını sözlerine ekledi.