Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Prius modeliyle hibrit araç sektöründe çığır açan Toyota'nın 62.000 dolarlık yeni modeli Mirai'nin de hidrojen araç piyasasının öncüsü olması bekleniyor. Japonya'da 15 Aralık'ta piyasaya çıkan Mirai, ABD ve Avrupa'da 2015'in sonlarında alıcıyla buluşacak.

Mirai'nin sürüş süresi 480 kilometre ile elektrikli arabaları aşıyor. Japonca 'gelecek' anlamına gelen Mirai evrende en çok bulunan hidrojenle çalışıyor ve yalnızca ısı ile su salınımı yapıyor. Kaliforniya'daki Ulusal Yakıt Hücresi Araştırma Merkezi'nin yönetici-mühendisi Scott Samuelsen yeni teknolojiyi ''Bu benzinli araçlara bir alternatif değil. Bu ciddi bir atılım'' diye yorumluyor.

Çok atik bir araç olmayan Mirai 9.6 saniyede 100 kilometre hıza ulaşabiliyor ve Prius'tan daha hızlı. Arabanın bagajındaki bir priz deprem veya farklı bir acil durumda evinizin bir haftalık elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Mirai kulağa çok hoş bir fikir gibi gelse de, oldukça riskli bir satış hamlesi olarak görülüyor. Her ne kadar NASA tarafından 1960'larda Apollo'da kullanılan yakıt hücresi teknolojisi kanıtlanmış olsa da, piyasada yer alması için hidrojen dolum istasyonları gerekli ve bu yakın gelecekte pek mümkün gözükmüyor.

Toyota sayesinde otomobil endüstrisi hibrite ve elektrikli araçlara ciddi yatırım yapıyor. ABD'deki en büyük araba satıcısı AutoNation'ın CEO'su Mike Jackson bu yeni teknoloji için ''Her üretici birçok hibrit ve elektrikli araba piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Toyota ise tamamiyle elektrikli araçlarla sınırlı kalmayacağını, yolun sonunda yakıt hücresi teknolojisinin olduğu mesajını veriyor'' dedi. 

Volkswagen CEO'su Martin Winterkorn, Nissan Motor'un patronu Carlos Ghosn ve Tesla Motors'un kurucusu Elon Musk, Toyota'nın yakıt hücresinin güvenliğini, çevreci özelliğini ve ekonomik uygulanabilirliğini sorguluyorlar. Hibrit ve elektrikli araçları ile başarıyı yakalayan Toyota'nın böyle riskli bir hamleyi neden yaptığı da tartışma yaratıyor. Toyota'nın CEO'su ve kurucu ailenin temsilcisi Akio Toyoda, şüphelenenleri göz ardı ederek, hem elektrikli hem de hidrojen yakıtlı araçlara piyasada yer olduğunu söylüyor. Toyoda ''15 yıl önce aynı endişeler Prius için de dile getiriliyordu. Ancak baktığınızda 4 hibrit modelimizi de düşünürsek, toplam 4 milyon satış yaptık'' şeklinde konuşuyor.

Toyota'nın hidrojen yakıtlı araç hamlesinin başarılı olup olmayacağını şimdiden kestirmek güç, ancak Akio Toyoda'nın ileride bu projeyle hatırlanacağı kesin gözüküyor.