Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street uzmanları 2015’in ABD devlet tahvilleri için kötü bir yıl olabileceği tahmininde bulunuyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’in faiz oranlarını 2015’te 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez artırmaya hazırlanması ile birlikte ABD Hazine tahvil faizlerinin yükseleceği tahmininde bulunuyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelecek yıl tahvil faizlerinde artış olacağı beklentisi, ABD tahvillerinin rekor kayıplar kaydettiği 2009’dan bu yana en yüksek seviyede.

Fed’in tahvil aşım programını sonlandırması ile birlikte bu yıl satış dalgası olacağı öngörüsünde bulunanların neredeyse tümü ABD ücret artışlarındaki zayıflık ve gelişen piyasalardaki çalkantıların ABD Hazine tahvillerini 2011’den bu yana en büyük getirilere yöneltmesi ile hazırlıksız yakalandı. Tahvil piyasasında enflasyon görünümünün gerilemesine rağmen uzmanlar ekonominin güçlenmesi ile birlikte ABD Hazine tahvillerinin kötü bir yıl geçireceği beklentilerini koruyorlar.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. baş finans ekonomisti Chris Rupkey, “Gelecek yıl nihayet patlama yılı olmalı. Piyasa, Yelen ve FOMC’un sıkılaştırmaya yaklaştığı retoriğini görmezden geliyor” dedi.

Bloomberg anketine katılan 74 ekonomistten biri olan Rupkey en yüksek tahminlerden birini sundu. Rupkey, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizlerinin geçtiğimiz haftaki yüzde 2.25’lik seviyeden 2015 yılı sonunda yüzde 3.4’e yükseleceğini öngördü. Rupkey,  Ocak ayında faizlerin şu anda yüzde 3.6 seviyesine ulaşacağı tahmininde bulunmuştu.

Ekonomistlerin tahmin meydanları faizlerin yüzde 3.01’eulaşacağı yönünde. 0.75 yüzde puanlık artış tahmini uzmanların 2014 yılı için olan beklentilerinin yaklaşık iki katı seviyesinde.