Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, Tokyo’da bir kişinin Ebola virüsü şüphesiyle test edildiği haberlerinin ardından sabah seansındaki kazançları tersine çevirerek düşüş kaydediyor.

Petrol ve kömür üreticileri ve inşaat şirketleri, Topix’te bulunan 33 sanayi grubundaki düşüşlere öncülük etti. Toyota Motor Corp., yenin dolar karşısında toparlanmasının ardından yüzde 0.4 değer kaybetti. Deneysel Ebola tedavisinde kullanılan Avigan ilacını üreten Fujifilm Holdings Corp., yüzde 0.4 yükseldi. Deniz ürünleri Nippon Suisan Kaisha Ltd., balıkçılık hisselerinin en büyük yükselişi göstermesinin ardından yüzde 3.2 artış kaydetti.

Topix endeksi, sabah saatlerinden yüzde 0.4 yükselmesinin ardından yüzde 0.2 gerileyerek Tokyo’da 1,424.67 puandan kapanış yaptı. Endekste işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 18 aşağısında seyretti. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.5 düşüş ile 17,729.84 puana geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybetmesinin ardından 120.31 yenden yatay seyretti.

Hong Kong’da bulunan Parry International Trading Ltd. yöneticisi Gavin Parry, “Japonya’da bir kişinin Ebola virüsü kapmış olabileceğine ilişkin haberler, hisse senetlerindeki düşüşleri tetikledi. Endeksteki gerilemenin aşırı ve refleks bir tepki olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Japonya Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 30 yaşında bir erkek, ateşinin 38 derecenin üzerine çıkmasının ardından Ebola virüsü kapmış olabileceği şüphesi ile test ediliyor. Söz konusu kişinin Sierra Leone’de bu ay bir defin işlemine katıldığı ve bir ceset torbasına temas ettiği belirtildi.

Asya hisseleri ‘ABD toparlanması’ ile yükselişte

Asya hisseleri, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de ekonomik toparlanmanın getirdiği iyimserlik ile yükselirken, bölgesel gösterge endeks iki buçuk yılın zirve seviyesine ilerliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 09:01’de 138.04 puana geldi. Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Endekste işlem hacmi 30 günlük gün içi ortalamanın yüzde 62 aşağısında seyretti.

ABD endeksleri, yurtiçi hasıla büyümesinin Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 5 yükseldiğini gösteren verinin ardından geçtiğimiz hafta rekor seviyeleri ulaştı ve volatilite göstergesi geriledi.

Şanghay hisseleri 5 yılın zirvesinde

Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi ekonomiyi desteklemek amacıyla hükümetin kredileri destekleyecek adımlar atacağı spekülasyonları ile Ocak 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Hong Kong hisseleri 1 yıla yakın bir sürenin en büyük yükselişini kaydetti.

China Life Insurance Co. ve Ping An Insurance (Group) Co. yüzde 7’den fazla prim yaparak Hong Kong’da işlem gören finans hisselerindeki yükselişlere öncülük etti. Poly Real Estate Group Co., inşaat şirketlerinin Şanghay’da bulunan sanayi grupları arasındaki en büyük yükselişi kaydetmesinin ardından yüzde 10 değer kazandı. Xinhua Haber Ajansı’na göre Çin’de ticari bankaların mevduat dışı finansal kurumlar için tuttukları tasarruflara karşılık olarak rezerv ayırma zorunluluğu olmayacak.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.8 yükselerek yerel saat ile 15:09’da 12,002.08 puan oldu ve 18 Kasım 2013’ten bu yana en büyük artışı göstermeye hazırlanıyor. Şanghay endeksi yüzde 0.3 artış ile 3,168.02 puan seviyesine geldi.