Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, finans hisselerinin ralli yapması ve yatırımcıların Çin’in ekonomik büyümeyi desteklemek için ek önlemler alacağı spekülasyonları yapmaları ile 3 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı

China Life Insurance Co., Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinin yüzde 4 oranında bir yükseliş göstermesine öncülük etti. Şanghay Bielşik Endeksi Ocak 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. PetroChina Co. ve Cnooc Ltd., petrolün toparlanma göstermesinin ardından en az yüzde 1.7 prim yaptı. AirAsia Bhd., uçaklarından birinin 162 yolcuyla birlikte kaybolmasının ardından Kuala Lumpur’da yüzde 7.8 geriledi. Endonezya rupiahı dolar karşısında iki günlük düşüşü sonlandırırken, Çin yuanı ve Malezya ringiti yüzde 0.2 zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 yükselerek Hong Kong saati ile 13:14’te 958.50 puana geldi ve aylık kaybı yüzde 4.6’ya düşürdü. Çin Merkez Bankası (PBOC), konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre, bankaların bazı mevduatlar için ayırması gereken zorunlu karşılığı geçici olarak kaldırmayı planlıyor.

Tisco Financial Group Pcl yatırım stratejistlerinden Komsorn Prakobphol, “Çin’in ekonomiyi canlandırmak için hem parasal hem de mali teşvike ihtiyacı olabilir. Finans şirketleri, genişletilen kredi politikalarının borçlanmayı desteklemesinden fayda sağlayacak” şeklinde konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 4.4 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 4.2 artış gösterirken, 15.7 kat değerleme kaydedildi.