Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukraynalı kanun yapıcılar, 2015 yılı devlet bütçesini onayladı. Ülke, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) sağladığı 17 milyar dolarlık kurtarma kredisinin bir sonraki diliminin kilidini açma arayışında.

Bütçe, vergi kodundaki değişikliklerin ve diğer konuların tartışılmasının ardından Kiev merkezli 450 koltuklu parlamentoda 233 kanun yapıcı tarafından desteklendi. Bütçeye destek verenler ulusal marşı söylediler ve yasanın onaylanmasının ardından Kabine üyeleri birbirlerine sarıldılar.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk oylama öncesinde, “Bu bütçe, bu salonda kabul edilen diğer bütçeler gibi mükemmel olmaktan uzak. Bu yüzden bütçe 15 Şubat’tan geç olmamak kaydı ile yeniden gözden geçirilmeli. Uluslararası finans organizasyonları ile görüşmelerin sonucuna göre bütçede değişikliğe gideceğiz” dedi.

17 milyar dolarlık kurtarma paketi, 2009’dan bu yana en derin resesyonunu yaşanan Ukrayna’nın yetersiz olduğunu kanıtlar nitelikte. Ukrayna’nın para birimi dolar karşısında bu yıl yüzde 48 değer kaybetti. Ülkenin kredi notu, Standard & Poor’s tarafından bu ay düşürüldü. Uluslararası derecelendirme kuruluşu, merkez bankası rezervlerinin eridiğini ve ülkenin doğusundaki çatışmaların devam etmesi ile kurtarma paketine ihtiyaç duyulduğunu belirterek ülkenin temerrüde düşmesinin kaçınılmaz olabileceğini söyledi.