Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), büyümeyi finansal riskleri alevlendirmeden destekleme arayışı içine girdi. PBOC, bankalara en az 800 milyar dolar tutarında fon sağlamak için araçlarını genişletmesi ile birlikte gelişmiş dünyadaki merkez bankaları gibi aynı anda birden fazla şeyi yapmak zorunda kalıyor.

Xinhua Haber Ajansı’na göre dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomisi 2015 yılında, Çin bankalarının kredilendirme kapasitesini artırarak mevduat tanımını genişletecek. Credit Agricole CIB ve Guotai Junan Securities Co.’ya göre söz konusu rahatlama, mevcut olan 5.5 trilyon yuana 5 trilyon yuan (800 milyar dolar) daha eklenmesini sağlayabilir.

Hong Kong’da bulunan Credit Agricole CIB ekonomistlerinden Dariusz Kowalczyk, “Pekin kredileri desteklemeye çabalarken, güçlü önlemler kullanmamaya çalışıyor. Dünya genelinde politika yapıcılar, özellikle şirketlere banka kredilerini artırarak talebi canlandırmayı deniyorlar. Dolayısıyla Çin’in kredileri destekleme çabaları bu tabloya iyi oturuyor” dedi.

Dünya genelinde merkez bankaları yetkilileri, yatırımları desteklemek için yeni yollar arıyorlar. Gelişmiş ülkelerdeki yüksek borç seviyeleri hükümetlerin yanıt vermesini zorlaştırırken, rekor düşük seviyedeki borçlanma maliyetleri parasal manevra olanağını sınırlandırıyor.