BRIC'te 'piyasa farkı' ayrılığı
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC grubu yatırımcıların çekmekte hiçbir zaman bu kadar ayrılmamıştı
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC grubu yatırımcıların çekmekte hiçbir zaman bu kadar ayrılmamıştı.
Çin ve Hindistan’da gösterge hisse senedi endeksleri bu yıl ortalama yüzde 40 yükseliş gösterirken, Rusya ve Brezilya’da endeksler ortalama yüzde 4.2 düşüş kaydetti. Endekler arasındaki yıllık fark, ekonomist Jim O’Neill’in 2001’de BRIC terimini ortaya koymasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşma yolunda ilerliyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre Çin ve Hindistan hisse senetlerinin birleşik piyasa değeri, Rusya ve Brezilya’nınkilerden 5.2 trilyon dolar daha yüksek seviyeye ulaştı.
UBS Group AG Singapur’daki varlık yönetici birimi Asya Pasifik hisse senetleri ve kredileri yöneticisi Hartmut Issel, “Konjonktürel bir bakış açısı ile bakıldığında, bu dört ülkenin daha heterojen hale gelebilir. Çin hafif bir şekilde yavaşlıyor ancak yine de başarılı bir büyüme sergiliyor. Hindistan ivmelenmeye başlıyor. Brezilya sürüncemeli bir temel hazırlama sürecindeyken, Rusya’da resesyonun kaçınılmaz hale gelmesi yüksek ihtimal dahilinde” dedi.
Söz konusu dört ülkeyi tek bir ekonomik konseptte karakterize eden BRIC teriminin kullanıma girmesinden 13 yıldan uzun bir süre sonra ülkeler arasındaki bağlantı dağılıyor. Hindistan’da piyasalar Narendra Modi’nin 30 yılın en büyük seçim zaferini kazanmasının ardından yükseliş gösterirken, Çin piyasaları yetkilerin yıllık büyümeyi yüzde 7’nin üstünde tutmak için aldıkları önlemlerden destek buldu. Rusya, Ukrayna kriziyle ilgili uygulanan yaptırımlarla yıpranırken, Brezilya devlet tarafından işletilen petrol şirketi dahil olmak üzere yolsuzluk skandalı ile mücadele ediyor.