Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin bu yılki doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpe çıktığını belirterek, "2015 yılında yaklaşık 51 milyar metreküp tüketim bekliyoruz" dedi.

Yıldız, düzenlediği basın toplantısında Bakanlığının 2014 yılı faaliyetlerini değerlendirdi.

Bu yıl ABD ile imzalanan rüzgar enerjisinde işbirliği mutabakatının gelecek yıllar için çok önemli olduğunu belirten Yıldız, 2015'te güneşle alakalı çok ciddi yatırımlar beklediklerini bildirdi.

Elektrik üretiminde bu yıl geçen seneye göre yüzde 4,3, tüketimde de yüzde 3,7'lik artış olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bu aradaki farkın enerji verimliliği, tasarrufu ile beraber o 15 milyar liralık kısmın 3 milyar liralık kısmını inşallah şu anda almış bulunuyoruz. Bu son derece önemli. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması devam ediyor olmasına rağmen tüketiminde o oranda artış görmeyebiliriz bundan sonraki yıllarda. Bu da aslında sevindirici bir durumdur" diye konuştu.

Bu yıl 14 Ağustosta Türkiye'nin 831,8 milyon kilovatsaatle en yüksek elektrik tüketimini yaşadığını anlatan Yıldız, bir günde neredeyse bir milyar kilovatsaatlik tüketim yapıldığına işaret etti. 2014'te özelleştirmelerin devam ettiğini anımsatan Yıldız, Kemerköy, Yeniköy, Yatağan, Çatalağzı termik santrallerinde 1984 megavatlık kurulu gücü 4 milyar 122 milyon dolara özelleştirdiklerini kaydetti. Aynı şekilde 580 megavatlık santrallerin ihalesinin tamamlandığını, 990 megavatlık Soma B Termik Santralinin ihale sürecinin başladığını bildiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Büyük hidroelektrik santrallerimizi özelleştirmeyeceğimizi söylemiştik. Geçen hafta Özelleştirme, Maliye ve Hazine ile yaptığımız toplantıda 2015 yılındaki özelleşecek santrallerle alakalı süreci başlatmış olduk. Akkuyu Nükleer Santralinin ÇED'i tamamlandı. 2015 yılı mart ayında inşallah liman ihalesi tamamlanarak temelini atmış olacağız. Sinop Nükleer Santralinin de ev sahipliği anlaşmasını Meclis'ten ocak ayında inşallah geçirmiş olacağız. Bununla alakalı yoğun çalışmalarımız devam ediyor."


- Doğalgaz depolamada birinci faz

Yıldız, Türkiye'nin bu yılki doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpe çıktığını belirterek, "2015 yılında yaklaşık 51 milyar metreküp tüketim bekliyoruz. Doğalgaz götürdüğümüz illerin sayısı 74, önümüzdeki yıl inşallah 78'e tamamlamış olacağız. Bunların bir kısmı coğrafi şartlardan dolayı daha zor götürdüğümüz iller olduğu için bunu söylüyorum; 2016'nın sonunda da tamamını bitirmiş olacağız" dedi.

Doğalgaz depolama tesislerine yönelik çalışmaların devam ettiğini anlatan Yıldız, "Özellikle Tuz Gölü ile alakalı 1 milyar metreküp kapasiteli bir depolamayı birinci faz olarak 2017'de, ikinci faz olarak da 2019'da tamamlamış ve hizmete açmış olacağız" diye konuştu.

LNG tesislerinin de kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmaların 2018 ve 2019 yıllarında tamamlanacağını belirten Yıldız, petrol için kamu ve özel sektör işbirliğinde 1,1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, gelecek yıl Batı Karadeniz'te sondaja başlamış olmayı planladıklarını bildirdi.

Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri'nin kaya petrolüne ilişkin çalışmalarını gelecek yıl başlatacağını ifade ederek, MTA'nın tamamıyla yerli üretim üç boyutlu sismik araştırma gemisinin yeni yılın ilk günlerinde denize indirileceğini, gelecek yılın ikinci yarısında da faaliyete geçmesini planladıklarını kaydetti. Yıldız, TÜPRAŞ'ın bütün tevzi yatırımlarının tamamlandığını açılışının yapıldığını anımsattı.


- "Madencilikte çok önemli bir mahcubiyet yaşadık"

Bu yıl madencilik sektöründe çok önemli bir mahcubiyet yaşadıklarını dile getiren Yıldız, "Hem Soma hem de Ermenek kazaları bizim için derin üzüntü kaynakları oldu. Oradaki vefat eden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine de sabırlar temenni ediyorum. Devlet, hükümet olarak, bütün kurum kuruluşlarıyla beraber o yaranın sarılması için bizatihi içinde bulunduğumuz bir süreci yönetmeye çalıştık. 2014 bizim için üzüntülü bir yıl olarak geçti. Maden kazalarımızın enerji sektöründe çok dominant bir yerde yer aldığını, bir mahcubiyet noktası oluşturduğunu söylemem lazım" diye konuştu.

Yıldız, ocak ayında TBMM'de madencilik sektöründe redevans sisteminde işverenle alakalı bir maddeyi yasalaştırabileceklerini kaydederek, daha önce TBMM'ye gelen ancak yasalaşmayan redevans sistemine yönelik düzenlemenin yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Maden işçilerinin haklarının korunması için yapılan düzenlemeyle işçilerin 360 gün çalışsa da 540 gün sigortalı sayıldıklarını anlatan Yıldız, bazı işletmelerin bazı kişileri maden işçisiymiş gibi sigortaladığını söyledi. Yıldız, "Bunların sadece işçiler için tahsis edildiğini, onun dışında kullanılmaması lazım geldiğini, Çalışma Bakanlığımızın da bu konuda da bir çalışma yaptığını hatırlatmak isterim" dedi.

Kamu ve özel sektörün madencilikte 1,5 milyon metrelik bir sondaj yaptığını ve linyit rezervlerinin 15 milyar tona çıkartıldığını bildiren Yıldız, sektörde 30 milyar dolarlık yatırımla 17 bin 500 kişinin çalışacağı bir istihdam oluşturulduğunu vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin Elbistan Termik Santrali için 4 ayrı ülkeyle müzakerelerin devam ettiğini, Karapınar Ayrancı, Eskişehir Alpu ve Afyonkarahisar Dinar termik santrallerinde rezervin enerji üretimine hangi modelle kazandırılacağını gelecek yıl belirleyeceklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türk Akımı'nda Trakya bölgesinde yapılacaklar konusunda hissedarlığı da konu ederiz. Bu orada kurulacak tesisler ve yaklaşık 250 kilometrelik boru hattını kapsıyor" dedi.

Rusya'dan alınan doğalgazda yapılacak indirim konusundaki sorular üzerine Yıldız, şu ana kadar indirim talebine ilişkin bir rakam telaffuz etmediklerini, talebin yüzde 6'nın üzerinde olduğunu söyledi.

Gazprom yetkilileriyle 2 toplantı yapıldığını ve "yüzde 6'lık indirimin çok fazla aşılamayacağının" belirtildiğini ifade eden Yıldız, "İki ülke de birbirini anlamak istiyor. Düşen ham petrol fiyatlarına bağlı olarak Gazprom'un ciroları çok ciddi düşüşler gösterecek. Bizim bu noktayı anlamamız gerektiğini belirttiler. Bu indirimden vazgeçmişlik söz konusu değil. 3. seansı da gerçekleştirmek istiyoruz. Bugün tekrar bir telefon trafiğimiz olacak. Bir araya gelebilirsek tekrar geleceğiz yoksa yılbaşından sonra bir araya geleceğiz. Son derece samimi, açık ve şeffaf bir görüşme trafiği yaşıyoruz. İyi bir nokta yakalayacağımız kanaatindeyim" diye konuştu.


- Yerli kömür yatırımları

Soma Yırca'ya yapılması planlanan termik santralin geleceğine ilişkin soruları yanıtlayan Yıldız, Türkiye'nin yerli kaynaklarının ekonomiye kazandırılması ve bunun vatandaşlara yansıtılması gerektiğini söyledi. Yıldız, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak zeytincilikle alakalı kanuni düzenlemenin yapılmasını öngörüyorum. Bunu bütün açıklığıyla paylaşma, tartışmaya hazırım. Benim görevim bu. Bunu yapmazsam kamuoyu şunu sormalı: Niçin yerli kömürden faydalanmıyorsunuz? Zeytin ağacı da kömür de bu ülkenin zenginliğidir. Ne ondan ne de diğerinden vazgeçeceğiz" dedi.

"Orada bir termik santral zaruri mi" sorusuna Yıldız, "Termik santral düşünüyoruz" karşılığını verdi.


- "20 milyar dolar verseler Atatürk Barajı'nı vermeyiz"

Atatürk, Keban ve Karakaya gibi barajların özelleştirme kapsamında olmayacağını belirten Yıldız, "Boru özelleştirmeyeceğimiz gibi büyük barajlarımızı da özelleştirmeyeceğiz. Kızılırmak, Fırat ve Dicle gibi bazı havzalarımızdaki barajları da özelleştirme kapsamında bulundurmayacağız. Bunu HES'ler için söylüyorum ancak önümüzdeki 2 yıl içinde özelleşmemiş doğalgaz santrali kalmaz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yıldız, Atatürk Barajı'na 20 milyar dolar, Keban'a, Karakaya'ya 10 milyar dolar veren yatırımcılar olsa bile bu politikalardan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.


- Türk Akımı'na ortaklık

Bakan Yıldız, Türkiye'nin Türk Akımı'na hissedar olup olmayacağı sorusuna karşılık, "Türk Akımı'nda Trakya bölgesinde yapılacaklar konusunda hissedarlığı da konu ederiz. Bizim için önemli bir konu. Bu orada kurulacak tesisler ve yaklaşık 250 kilometrelik boru hattını kapsıyor. Türkiye'nin kara sınırına girdikten sonra Türkiye'nin ortaklık yapısıyla alakalı konuları konuşabileceğini söylemem lazım" diye konuştu.


- İran gazı için karar aşaması

Türkiye'nin 2014 yılında İran'dan en yüksek fiyatla doğalgaz alımına devam ettiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Bunu yalnızca biz değil bütün Borsa, piyasa, Avrupa ve hakem heyetleri de biliyor. O yüzden biz bunun makul fiyatlara çekilmesini istemek, vatandaşımız ve sanayimiz adına son derece doğru bir şey. Bu konuyu mutlaka aşmamız lazım, tahkimin tarafsız, objektif hakem heyetiyle beraber Türkiye lehine sonuçlanmasını beklediğimiz bir rakam olacaktır. Kararın açıklanmasını bekliyoruz."


- Yerli kömüre yabancı ilgisi


Afşin-Elbistan'daki kömür kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik olarak yabancı ilgisinin devam ettiğini belirten Yıldız, söz konusu çalışmaların henüz tamamlanmadığını, 2-3 ay içinde önemli bir ilerleme olacağını söyledi. Yıldız, ayrıca Afyon Dinar, Eskişehir Alpu, Karman Karapınar ve Ayrancı gibi yerlerde de bu çalışmaları yoğunlaştıracaklarını vurguladı.


Yıldız, doğalgaz santrallerini çok tercih etmediklerine dikkati çekerek, "2012 yılının 6 ayına kadar teşvik alan doğalgaz santrallerinin teşviki kaldırdık. Doğalgaz santrallerinin arz güvenliğiyle alakalı konusu dikkate alınarak 2005'ten sonra çıkarılan bu maddenin artık gerekliliği kalmamıştır. Teşviklerimizi yerli kömür kısmına kaydırdık" diye konuştu.


Taner Yıldız, yeni yıla Bartın Amasra'daki bir maden ocağında madencilerle gireceklerini söyledi.