Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, enerji şirketlerinin petroldeki düşüş ile birlikte gerilemesinin ardından değer kaydediyor. Gösterge endeks ikinci yıllık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor.

PetroChina Co. ve OAO Lukoil, petrolün 5 yılın en süşük seviyesine gerilemesi ile en az yüzde 2.4 geriledi. Dubai’de DFM General Endeksi yüzde 5.4 düşerek Körfez hisse senedi göstergelerini aşağı çekti. Huadian Power International Corp., hisse senedi satış planladığını açıklamasının ardından Hong Kong’da yüzde 4.7 değer kaybetti. Ruble dolar karşısında, yüzde 0.4 zayıfladı. Çin yunaı Mart ayından bu yana en büyük yükselişi kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 düşerek Londra saati ile 10:07’de 953.26 pauna geldi. Endeks, petroldeki düşüşün emtia üreticilerinde gerilemeye yol açması ve ABD’de faizlerin yükseleceği beklentilerinin riskli varlıklara talebi azaltacağı spekülasyonu ile bu yıl yüzde 4.9 geriledi. Gelişmekte olan ülkelerin enerji hisselerinin göstergesi 2008’den bu yana en sert düşüşü göstermeye hazırlanıyor. Bu hafta açıklanacak veri, Çin ekonomisinin yavaşladığını gösterebilir.

Helsinki’deki FIM Asset Management Ltd para yöneticilerinden Mika Kannisto, “Petrol bağlantılı piyasalar, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından bugün hafif bir seyir izliyor. İşlem hacimleri, bazı piyasaların tatil dolayısıyla kapalı olması ve çoğunda son işlem günün geçirilmesi dolayısıyla oldukça zayıf” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.1 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 4 artış gösterirken, 15.7 kat değerleme kaydedildi.