Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD şirketlerinin, Avrupa'da borçlanma maliyetlerinin dolara göre son 10 yılın en büyük düşüşü sonrasında, euro fonlarını 2015'te son sekiz yıldaki en hızlı düzeyde artıracağı tahmin ediliyor. 

Apple Inc., Verizon Communications Inc. ve Albemarle Corp. bu yıl Amerikan bankalarından 68 milyar euro (83 milyar dolar) tahvil ihracı gerçekleştirirken, bu düzey 2007'den bu yana en yoğun ve 2013'ün yüzde 45 üzerinde. Bank of America Merrill Lynch kredi stratejistlerinden Barnaby Martin ve ECM Asset Management Ltd. para yöneticisi Jens Vanbrabant'a göre, fonlama maliyetlerindeki düşük seyrin sürmesi ile bu sayı daha yukarı çıkabilir. 

Fed Başkanı Janet Yellen ABD'de faizlerin gelecek yıl artırılması için uygun ortamı hazırlarken, ekonomistler Avrupa'da faiz oranlarının ise rekor düşük seviylerde kalmaya devam edeceğini öngörüyor. Euro Bölgesi'nde enflasyon negatife doğru ilerlerken, yaşanan gelişmeler Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) devlet tahvili alımlarına başlayarak parasal genişleme uygulamasına olanak sağlayacak bir durum yaratıyor. 

Londra merkezli Threadneedle Asset Management Ltd. yatırım kategorisi kredi araştırma şefi Jonathan Pitkanen, "AMB'nin tahvil alımları ile sisteme para akışı sağlamaya devam edeceği ve Fed'in faiz artırımı beklentileri nedeniyle faiz aralığının yılın ilk yarısından itibaren genişlemesini bekliyoruz" dedi.