Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rus muhalif lider Alexey Navalny, dolandırıcılık ve kara para aklamadan suçlu bulunmasının ardından ev hapsini ihlal ederek hükümet karşıtı protestoya katıldı ve göz altına alındı.

Kararın muhalefeti sindirmek için alındığını savunan Navalny, Kremlin yakınlarındaki Manezh Meydanı'nda düzenlenen protestoya katılmak için evinden ayrılınca tutuklandı. Bugün erken saatlerde Moskova’nın Zamoskvoretsky Bölge Makhemesi, 38 yaşındaki avukat Navalny’ye ve kardeşi Oleg'e 3 buçuk yıllık tecil edilmiş ceza vermişti. Oleg ise aynı süreyi hapishanede geçirecek.

Devlet Başkanı Putin'in 15 yıllık iktidarı boyunca karşılaştığı en büyük protestoları düzenleyen Navalny Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Beni tutuklamaları bir anlama geliyor. O da tutuklayacakları kişi sayısının azaldığı. Ben Manezh'e ulaşamadım ancak bu sizin de oraya gidemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Hepimizi tutuklayamazlar" dedi.

2009 yılından bu yana görülen en ağır ekonomik krizle baş çıkmaya çalışan Putin ülkesinde artan bir muhalefetle karşı karşıya. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile Avrupa Birliği'nin Moskova'nın Ukrayna krizine müdahalesi nedeniyle uyguladıkları yaptırımlar ülkeyi resesyona sürüklüyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Avrupa Birliği, kararın siyasi olduğunu savunarak, suçlamaların mahkemede belgelenmediği belirtti.

Bloomberg'ün takip ettiği para birimleri arasında bu yıl en fazla değer kaybeden ikinci kur olan ruble, 2014'te dolar karşısında yüzde 41 geriledi.