Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) deflasyonun üstesinden gelebilmek için para birimini zayıflatıcı teşvikleri genişleteceği spekülasyonları ile 3. yıllık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor.

Yen 16 önemli para biriminin 2’si hariç tümü karşısında, dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi Japonya’nın resesyona girmesi ile birlikte değer kaybetti. Bloomberg’in dolar endeksi, Fed’in faiz artırımına yaklaşması ile birlikte 2004’ten bu yana en büyük yıllık yükselişi göstermeye ilerliyor. Tayvan doları 16 ayın en büyük artışını gösterdi.

Sydney’deki Royal Bank of Canada para birimi stratejistlerinden  Michael Turner, BOJ hala genişleme döneminde. ABD para politikasında değişimin, diğer önemli merkez bankalarının çoğuna karşı koyması gerekiyor. Dolar gelecek yıl ılımlı yükselişi sürdürecek” dedi.

Yen dolar karşısında, 8 Aralık’ta 121.85 yen ile Temmuz 2007’den bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.2 düşerek Londra saati ile 06:45’te 119.71 yenden işlem gördü.Yen euro karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 145.48 yene geldi. Euro dolar karşısında 1.2153 dolar seviyesinde yatay seyrediyor.

Avustralya, Singapur, Japonya, Güney Kore, Taylanda ve Filipinler’de finans piyasaları kapalı olacak.

Yen dolar karşısında bu yıl yüzde 12 geriledi. Geçtiğimiz yıl yüzde 18 ve 2012’de yüzde 11 değer kaybetmişti.