Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin hisselerinin ralli yapması ve enerji üreticilerinin petrol ile birlikte yükselmesi ile 3. haftalık kazancı kaydetmeye hazırlanıyor. Endonezya rupiahı, ABD imalat sanayi verisinin açıklanması öncesinde gelişmekte olan ülke para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

China Vanke Co., Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinin 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasına öncülük etti. Cnooc Ltd. petrolün toparlanması ile yüzde 1.5 prim yaptı. Hyundai Merchant Marine Co., Kuzey ve Güney Kore arasında yakınlaşma olacağı beklentileri ile yüzde 8.5 değer kazandı. Kaisa Group Holdings Ltd. tahvilleri, şirketin temerrüde düşmesinin ardından rekor düşük seviyelere geriledi. Rupiah, ülkede enflasyonun ivmelenmesinin ardından yüzde 1.1 değer kaybetti. Von yüzde 0.9 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Hong Kong saati ile 13:40’ta 958.62 puana geldi ve bu haftaki yükselişi yüzde 0.6’ya genişletti. Endeks, 12 yılın ilk üst üste yıllık düşüşünü kaydetti. Çin’in imalat sanayi göstergesi 18 ayın en düşük seviyesine geriledi ve politika yapıcılar üzerindeki ekonomik büyümenin desteklenmesi baskıları arttı. Ekonomistler ABD imalat sanayi endeksinin Aralık ayında genişlemeyi sürdürdüğü tahmininde bulunuyor.

PT MNC Asset Management fon yöneticilerinden Akbar Syarief, “Yatırımcılar Çin’in ekonomiyi desteklemek için ek teşvik önlemlerine gitmek zorunda olduğuna yönelik iddialarını güçlendiriyorlar. Enerji hisseleri, petroldeki düşüşün tabana ulaştığı beklentileri ile yükseliş gösteriyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.1 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi’nde 15.5 kat değerleme kaydedildi.