Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:05'te güncellendi)

Altın, Yunanistan'daki siyasi krizin güvenli liman alımlarını güçlendirmesi ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşıdı. Metal ons başına 1,000 euronun üzerine çıkarak 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupalı politika yapıcılar, bölge borç krizinin yeniden ortaya çıkmasını önlemeye çalışıyor. Yunanistan'da, Başbakan Antonis Samaras'ın ülkenin euro üyeliğininin kaderini belirleyeceğini söylediği seçim için kampanyalar başladı.

Samaras, 2 Ocak'ta yaptığı konuşmayı, ana muhalafet partisi Syriza'nın seçimlerden zaferle çıkmasının Yunanistan'ın temerrüte düşmesine ve 19 üyeli Euro Bölgesi'nden çıkmasına neden olabileceği uyarısını yapmak için kullandı. Fed, ABD ekonomisindeki iyileşme ile birlikte, faizleri artırmaya yaklaşırken, dünyanın diğer bölgelerinde, yavaşlayan ekonomik büyüme hükümetleri teşvikleri artırmaya yöneltiyor.

Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "Yunanistan muhtemelen, dört yıl öncesinden farklı olarak, bir sistemik risk yaratma potansiyeline sahip değil, ancak eğer altında kısa pozisyondaysanız, muhtemelen bunları kapatmak istersiniz," dedi ve "Yunanistan'dan kötü haberler geldiği sürece, altında uzun pozisyon almak zor olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex Comex piyasasında, yüzde 1 yükselerek ons başına 1,198 dolara kadar çıktıktan sonra, New York saati ile 07:27'de 1,189.40 dolara geldi. Fiyatlar 2 Ocak'ta 1,167.30 dolara kadar inerek, 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,190.08 dolara ulaştı.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlara işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalaması yakınındaydı.

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) büyük çaplı bir ülke tahvil alımına yakın olduğu beklentisi ile, yaklaşık dokuz yılın en düşük seviyesine indi. Zayıf euro, euro bazında altının Eylül 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı oldu.

Mart vadeli gümüş New York'ta yüzde 2.1 yükselerek ons başına 16.095 dolara kadar çıktıktan sonra 15.91 dolara geldi. Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,204.70 dolarda kaldı. Palladyum, dört gün ard arda düştükten sonra, yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 796.05 dolara oldu.

(15:05'te güncellendi)