Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel tahvil faizlerinin göstergesi, euronun değer kaybetmesinin ardından yatırımcıların tahvilin sağladığı güvene yönelmesi ile yüzde 1.29 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Sovereign Plus Endeksi’ndeki tahviller 2 Ocak’ta yüzde 1.30’luk bir efektif faiz oranına geldi. Avustralya ve Japonya’da tahvil faizleri rekor düşük seviyelere geriledi. Tahviller ralli yaparak borçlanma maliyetlerini düşük seviyelere itiyor ve euro Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) deflasyonu uzaklaştırmak için ülke tahvili alımlarına başlamaya yaklaştığı spekülasyonları ile düşüş kaydediyor.

Tokyo’da bulunan SMBC Nikko Securities Inc. kıdemli piyasa ekonomisti Hiroki Shimazu, “AMB parasal genişlemeye doğru hareket etmeye çalışıyor ve bu durum küresel olarak tahvil piyasasına destek oluyor” dedi.

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi Londra saati ile 06:52’de yüzde 2.10 seviyesinde büyük bir değişiklik göstermedi. Yüzde 2.25 faizli Kasım 2024 vadeli tahvilin fiyatı 101 10/32 seviyesinde.

Bank of America ülke tahvili endeksi geçtiğimiz yıl yüzde 8.3 yükselerek 2008’deki finansal krizden bu yana en iyi performansı gösterdi.

15 yıl vadeli Avustralya tahvil faizi 2.97 ile rekor düşük seviyeye gerilerken, 5 yıllık Japonya tahvil faizi 0.025’e indi.