Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) daha agresif bir para politikası benimseyerek Euro Bölgesi’nde talebi artırmaya çalışması halinde çok zorlanacağını söyledi.

Summers kendisiyle yapılan bir röportajda, “AMB’nin harekete geçmesinin maliyeti fazla değil ancak kazanımlar en iyi ihtimalle düşük olacaktır” dedi.

AMB yetkilileri, düşen petrol fiyatlarının Euro Bölgesi’ni deflasyon sarmalına yöneltmeyle tehdit etmesi ile birlikte ülke tahvili alımlarını da kapsayacak şekilde teşvik önlemlerini genişletmeyi tartışıyorlar. Açıklanan veriye göre Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’da enflasyon Aralık ayında yüzde 0.1’e yavaşlayarak Ekim 2009’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Massachusetts’te bulunan Harvard Üniversitesi profesörlerinden Summers, Euro Bölgesi’nin bugünkü durumunu Japonya’nın 1990’ların sonunda deflasyonal korku içine girmesi öncesindeki dönem ile kıyasladı. Summers benzerlikler arasında bölgenin yavaş ekonomik büyümesini ve finansal sisteminin sağlığı ile ilgili endişeleri de belirtti.

Amerikan Ekonomik Birliği’nin yıllık toplantısında yaptığı sunumda Summers, bir bütün olarak Euro Bölgesi’nin daha genişlemeci bir mali politika izlemesi gerektiğini söyledi ve hükümet harcamalarının artırılmasının talebi artırmanın en iyi yolu olduğunu dile getirdi.