Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Yen, petrol ve hisselerdeki düşüşün Japonya'nın güvenli varlıklarına talebi artırması ile dolar karşısında son üç haftanın en büyük iki günlük kazancına ilerliyor. 

Yen euro karşısında, Başbakan Samaras'ın Yunanistan'daki seçimlerin ülkenin para birimi birliğinden ayrılmasına yol açabileceğini belirtmesi ile dokuz haftanın en güçlü seviyesine ulaştı. Norveç kronu Batı Avrupa'nın en büyük petrol üreticisi konumundaki ülkede imalat sanayinin gerilediğini gösteren veri sonrasında üç haftanın en düşüğüne geriledi. Ruble ise ülkede CDS'lerin altı yıla yakın bir sürenin en yükseğinde olması üzerine Rusya'nın kredi notuna yönelik artan endişelerle zayıfladı. 

Tokyo’da bulunan Money Square Japan Inc. kıdemli analistlerinden Nagayuki Yamagishi, “Petroldeki düşüş ve Yunanistan’daki politik durum küresel çapta hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiliyor. Hisse senetlerindeki gerileme devam ederse, bir iki hafta içerisinde yenin dolar karşısında 114 seviyesine geldiğini görebiliriz” diye konuştu.

Yen dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 07:35'te 119.18 yenden işlem gördü ve son iki gündeki kazancını 16 Aralık'tan bu yana en büyük iki günlük sıçrama olan yüzde 1.1'e taşıdı. Yen euro karşısında ise yüzde 0.8 artışla 141.70 yen olurken, gün içinde 141.38 ile 3 Kasım'dan bu yana en yükseği gördü. Dolar euro karşısında yüzde 0.4 güçlenerek 1.1889 dolardan fiyatlanıyor. 

Ham petrol vadelileri dün New York'ta yüzde 5 gerileyerek Nisan 2009'dan bu yana ilk defa 50 doların altına indi ve 48.47 dolara kadar düştü. Fiyatlar bugün yüzde 3.1 kadar daha gerilerken, üst üste dördüncü günü kayıpla geçmeye hazırlanıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 2 geriledi, MSCI Dünya Endeksi ise düşüşü beşinci güne taşıyarak yüzde 0.4 kayıp yaşadı. 

(15:15'te güncellendi)