Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, zayıflayan petrol fiyatlarının enerji şirketlerinin göstergesinde rekor uzun süreli düşüşe neden olması ile 3 haftanın en düşük seviyesine yöneldi. Rusya rublesi iki haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Çin’de Cnooc Ltd. ve PetroChina Co. Hong Kong’da en az yüzde 2.4 geriledi. Oil & Natural Gas Corp., Hindistan hisselerinin 2013’ten bu yana en sert düşüşü kaydetmesine öncülük etti. Taiex Endeksi yüzde 2.4 düşüş gösterirken, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. yüzde 4.3 değer kaydetti. Dubai’de DFM General Endeksi yüzde 5.2 gerileyerek Körfez hisse senetleri göstergelerini aşağı çekti. Ruble dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederken, Malezya ringiti 2009’dan bu yana en zayıf seviyeye indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.9 düşerek Londra saati ile 08:25’te 932.63 puan oldu ve küresel düşüşü genişletti. Gerilemede, petrol fiyatlarının varil başına 50 doların altına düşmesi ve Yunanistan’ın eurodan çıkış olasılığının hisse senedi piyasalarına olumsuz yansıması etkili oldu. Gelişmekte olan ülkelerin enerji hisseleri göstergesi düşüşü 11. güne taşıyarak 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Manila merkezli BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Yatırımcılar, petroldeki derinleşen düşüşün zayıf küresel talebe işaret etmesi ile tedirgin. Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nden ayrılacağı olasılığı belirsizlikleri artırıyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 2.5 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.8 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.5 düşüş gösterirken, 15.2 kat değerleme kaydedildi.