Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkabileceği endişesinin piyasalara olumsuz etki etmesi ve tüketimin yavaşlayacağı spekülasyonlarını desteklemesi ile 4 yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor.

Asya hisseleri, petrolün 2009’dan bu yana en düşüğe yakın seviyeden işlem görmesi ile düşüşü 2. güne taşıyarak, küresel kayıpları genişletti. Yunanistan’ın eurodan çıkabileceği olasılığı işlemlere olumsuz etki ederken, euronun dolar karşısında 9 yıla yakın bir sürenin en zayıf seviyesine gerilemesine neden oldu.

Shanghai Cifco Futures Co. analistlerinden Fang Junfeng, “Yunanistan’daki herhangi bir gelişme, tahvillerinden hisse senedine piyasalarda geniş bir etki yaratıyor. Bu durumda emtia fiyatları düşüş kaydediyor. Fiyatlardaki düşüşte ayrıca kış nedeniyle Çin’den gelen talebin zayıflaması da etkili oluyor. Bakır kayıpları genişletirse bu şaşırtıcı olmaz ” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.2 gerileyerek Şanghay saati ile 16:14’te ton başına 6,136 dolardan işlem gördü. Bakır, dün yüzde 1.8 düşerek ton başına 6,145 dolar ile Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı. Fiyatlar bu yıl yüzde 2.6 geriledi. Geçtiğimiz sene yüzde 14 düşüş görülmüştü. Mart ayı vadeli bakır kontratı Şanghay’da pounda başına 2.7645 dolarda yatay bir seyir izledi.

LME’de nikel, alüminyum, çinko ve kurşun gerilerken, kalay yükseldi.