Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD yönetimi, Kanada'nın Alberta ile ABD'nin Nebraska eyaletleri arasında kurulması öngörülen "Keystone XL" petrol boru hattına ilişkin yasa tasarısının bugün göreve başlayan yeni ABD Kongresi'nden geçmesi halinde, Başkan Barack Obama tarafından veto edileceğini belirtti.

Kanada'nın Alberta eyaletinden başlayıp ABD'nin Nebraska eyaletinde mevcut başka bir boru hattına bağlanması öngörülen Keystone XL petrol boru hattı projesi, ABD'de yönetim ile Kongre arasında tartışma olmaya devam ediyor.

Obama yönetimi tarafından uzun süredir ertelenmekte olan Keystone XL Petrol Boru Hattı'na yönelik yasa tasarısı, Kasım 2014'te, Cumhuriyetçilerin baskın olduğu Temsilciler Meclisi'nde 161'e karşı 252 oyla kabul edildikten birkaç gün sonra ABD Senatosu'nda oylamaya sunulmuş ancak Demokratların çoğunlukta bulunduğu Senato'dan geçmek için gerekli 60 oya ulaşamamıştı.

4 Kasım'daki ara seçimlerin ardından Kongre'nin her iki kanadında egemen duruma gelen Cumhuriyetçiler, petrol boru hattına ilişkin yasa tasarının onaylanmasının, bugün göreve başlayan ABD Kongresi'nin yapacağı ilk iş olacağını açıklamamıştı. Cumhuriyetçi Senatör John Barraso da Pazar günü katıldığı "Meet the Press" programında, "Başkan Obama, Keystone XL petrol boru hattına ilişkin tasarıyı masasında bulacak" açıklamasında bulunmuştu.

Cumhuriyetçiler, Kongre'nin açılmasının ardından, bu hafta içinde tasarının Temsilciler Meclisi ve Senato genel kurullarında ele alınması için harekete geçti.

Söz konusu yasa tasarısının bu kez Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçen Senato'da onaylanmasına kesin gözüyle bakılırken, Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın tasarıyı veto edebileceğini kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde gazetecilerin sorusuna yanıtında, Kasım 2014'te Senato tarafından petrol boru hattıyla ilgili reddedilen yasa tasarısının Başkan Obama tarafından desteklenmediğini hatırlattı. O dönemde Obama'nın desteğini alamayan tasarının yeni Kongre'nin her iki kanadından da geçmesi durumunda yine Obama'dan destek bulamayacağına işaret Earnest, "Eğer bu tasarı bu Kongre'den geçerse, Başkan (Obama) bunu da imzalamayacaktır" dedi.

Nebraska'da boru hattının güzergahı üzerine süren davanın, Başkan Obama'nın tasarıyı imzalamak istememesinin asıl sebebi olduğunu söyleyen Earnest, güzergah sıkıntısının giderilmesinin ardından projenin değerlendirilmesinin hızlanacağını kaydetti.

Tartışmalı Keystone XL projesini destekleyen Cumhuriyetçiler, projenin yeni iş imkanları açacağını ve ABD'nin enerji ihtiyacını gidererek dışa bağımlılığın azaltılmış olacağını savunuyor. Buna karşı çıkan Demokratlar ise, petrol boru hattının inşa edilmesinin çevreye çok büyür zararlar verecek olmasının yanı sıra tahmin edildiği kadar da çok sayıda insana istihdam imkanı yaratmayacağını düşünüyor.

Obama, Kongre çoğunluk liderlerini kutladı

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, bugün göreve başlayan 114. ABD Kongresi'nde yeniden Temsilciler Meclisi Başkanı seçilen Cumhuriyetçiler John Boehner ile Senato Çoğunluk Lideri olan Mitch McConnell'ı kutladı.

Beyaz Saray'da bazı valilerle görüşmesi öncesi gazetecilere kısa açıklamada bulunan Obama, "Temsilciler Meclisi Başkanı ve (Senato) Çoğunluk Lideri olarak pozisyonlarından dolayı onları kutluyorum ve onlarla birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Daha önce onlara 'mutlu yıllar' deme imkanım oldu. Fikir ayrılığında olduğumuz alanların ve büyük münakaşaların olacağından eminim ama Amerikan halkına sunacağımız çok sayıda potansiyel anlaşma alanları da bulunduğundan eminim. Birlikte önemli ilerlemeler kaydedeceğimiz bu alanlara odaklanmayı sağlamalıyız" diye konuştu.