Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Düşük petrol Tüketicilere fayda sağlarken neden Standard & Poor’s 500 Endeksi’ni aşağı çekiyor?

New York merkezli Bank of America stratejistleri Savita Subramanian ve Dan Suzuki’ye göre Amerikan hisse senetlerinin gösterge endeksinde kazançlar, petrolün varil başına 50 doların seviyesini sürdürmesi halinde, analistlerin bu yıl için olan tahminlerinin hisse başına 6 dolar kadar altında olabilir. S&P 500, 29 Aralık’tan bu yana yüzde 4.2 geriledi ve Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) 2009’dan bu yana ilk kez varil başına 49 doların altına gerilemesi ile düşüşü 5. güne taşıdı.

Petrolde Haziran ayından bu yana görülen yüzde 55’lik gerileme mağazalar ve restoranlar için olumlu etki yaparken, Suzuki’ye göre bu sektörlerin S&P 500 için olan önemini göz ardı etmek hata olur. Hisse senetleri, işletme harcamalarından büyük bir başlama işaret alıyor ve bu sektörlerin emtia ile oldukça bağlantılı olmasından dolayı düşük petrolün gelecek birkaç ayda gelirler üzerindeki net etkisi olumsuz görünüyor.

Suzuki konu ile ilgili olarak, “Düşük petrolün enerji sektörü ve sanayi sektöründeki enerji bağlantılı şirketlerin karlarına doğrudan etkisi, tüketici sektörlerine yönelik pozitif etkiye ağır basıyor. Diğer sektörlere olan pozitif etki aslında oldukça zayıf” değerlendirmelerini yaptı.

Petrol fiyatlarındaki gerileme, enerji hissesi analistlerinin gelecek yıl için olan yatırım harcamaları tahminlerini düşürmeye itti. Bloomberg’in derlediği verilere göre analistler tahminlerini Temmuz ayından bu yana yüzde 9.1 oranında düşürdüleri. Petrol ve gaz şirketlerinin yatırımları 2015’te yüzde 6 ile 6 yılın en yüksek seviyesinde düşürmesi bekleniyor.