Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in İngiltere Başbakanı David Cameron’a göç ile ilgili bir uzlaşma teklif edeceği belirtiliyor. Merkel’ın önereceği anlaşmanın, Avrupa’nın dolaşım özgürlüğü sorgulanmaması koşuluyla AB’ye göç engellerine destek taahhüdü içereceği bildiriliyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Almanya hükümeti yetkilisinin verdiği bilgilere göre Merkel, Cameron ile Avrupa birliği (AB) ülkelerinin yararların süistimal edilmesinden, efektif bir şekilde, ihtiyaç duyulduğunda AB yasalarının değiştirilmesi yoluyla korunması gerektiği konusunda aynı görüşü paylaşıyor. Yetkili, bugün gerçekleştirdiği Londra ziyaretinde Şansölye’nin, konu üzerinde Cameron ile ortak bir zemin arayışında olacağını ifade etti.

AB göçü ile ilgili bir yön üzerinde fikir birliği sağlamış olmaları, iki lideri anlaşmazlığa sürükleyen konunun yatışmasını sağlamayabilir. Merkel geçtiğimiz yıl Cameron’un göçmenliğe sınırlama getirme planını kamuya açık bir şekilde eleştirerek AB’de hareket özgürlüğünün tartışma konusu olamayacağını söylemişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Michael Roth iki gün önce yaptığı röportajda, “Kırmızı çizgilerimiz İngiliz hükümeti tarafından uzun süredir biliniyor. AB ile yaşanılan zorluklar fiziksel olarak tanımlansaydı ve İngiltere’nin AB’den beklentileri netleşseydi bunu hoş karşılardık” dedi.